Blogolj!

A magyarok sokat dolgoztak a felminősítésért

A magyar gazdaságpolitika sikeres. Egyértelműen ez az üzenete annak, hogy a Fitch Ratings májusi felminősítése után a napokban a Standard&Poor’s (S&P) hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába emelte vissza Magyarországot. Ez azt jelenti, hogy beérett a magyar gazdaság jó teljesítményének gyümölcse, a magyar emberek jól dolgoztak. Szakértők megjegyezték, a felminősítés már hosszú ideje kijárt volna az országnak.

A Standard&Poors indoklásában rámutatott, hogy a magyar gazdaságpolitika növekedési kilátásai jobbak lettek. Az államadósság tartósan csökkent és szerkezete is kedvezően változott. Ez annyit jelent, hogy a hazai valutában történő finanszírozás meghatározóvá vált, s a fizetési mérleg is tartósan pozitív.

Örvendetes, hogy a S&P kedvezőbbnek ítélte meg a magyar növekedési kilátásokat, mint korábban. A hitelminősítő úgy véli, hogy korábbi előrejelzésükhöz képest a 2016 és 2019 közötti időszakban Magyarország GDP-je 2 százalék helyett átlagosan 2,5 százalékkal nő majd.

Az is fontos jelzőszám, hogy Magyarország külső fizetési mérlege kedvező. Az export jól teljesít, növekedése az elmúlt hónapokban mindig felülmúlta az exportét.

A pénzügyi egyensúly szintén hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország ezt a kedvező minősítést megkapta. A S&P szerint évek óta stabil a magyar költségvetés, az államháztartás hiánya 3 százaléka alatt van. Remény van arra, hogy ebben az évben akár 2 százalék alá is csökkenhet a hiány.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter értékelése szerint a döntéssel kedvezőbb befektetési helyzet nyílik meg Magyarország számára.

Ha ugyanis két hitelminősítőnél befektetésre ajánlott kategóriába kerül egy ország, akkor azok a befektetési alapok is vásárolhatnak annak papírjaiból, amelyek ezt belső szabályzatuk miatt korábban nem tehették meg. S mint fentebb jeleztük, a másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch már korábban felminősítette Magyarországot.

A felminősítés miatt kedvezőbbé vált a hozamkörnyezet, nagyobb likviditás alakulhat ki a magyar állampapírok piacán. Olcsóbban lehet majd finanszírozni a gazdaságot, a hiteleket, az államadósságot.

A felminősítés hírére erősödött a forint, ami mindenkinek jó. Ha például valaki külföldre utazik és eurót vásárol, akkor kevesebbet kell érte fizetnie eurónkét, tehát olcsóbban utazhat.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözölte, hogy a Standard & Poor`s hitelminősítő a magyar államadós-osztályzatot ismét befektetési ajánlású kategóriában kezeli. A jegybank továbbra is minden lehetséges eszközével hozzájárul a hazai gazdaság stabilitásának biztosításához, és az elért eredmények alapján bízik abban, hogy az elmúlt időszak felminősítéseit újabb pozitív értékelések követhetik.

Orbán Viktor miniszterelnök egyértelművé tette: a siker a magyar embereké, akik sokat dolgoztak azért, hogy immár a külvilág számára is egyértelmű: Magyarország jó befektetési hely.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/30394/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?