Blogolj!

A karaván azért halad

Charlotte

Az első negyedéves 77,2 százalékról 75,5 százalékra csökkent az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adóssága a GDP arányában, a Magyar Nemzeti Bank friss adatai szerint. Vagyis újabb említést érdemlő sikert könyvelhet el az ország az államadósság elleni küzdelemben annak ellenére is, hogy a forint gyengülése e küzdelemben speciel nem segített. Tény persze, hogy azért így is van még némi „sarunk”, hiszen az úgynevezett maastrichti adósságunk 25 900 milliárd forint. Szó se róla, ennyi pénzből futná erre-arra..

Nagy kérdés mindeközben az, hogy az MNB által közzétett, sokak számára meglehetősen misztikus pénzügyi-gazdasági mutatók mit is jelentenek a hétköznapokban. Nos, az eladósodás megfékezése, ezzel együtt az adósságteher mérséklése és megfelelő keretek között tartása például azt, hogy csökkenhet a fejlettségi különbség Magyarország és Európa erős országai között, vagyis felgyorsulhat a gazdasági felzárkózásunk. Vagy azt, hogy az ország kevésbé van rászorulva a külföldi hitelezőkre, mérséklődik a gazdasági sérülékenysége. No meg azt, hogy a lakosságnak immár van érdemi megtakarítása, amelyet szívesen fektet belföldi állampapírokba. Nem véletlen, hogy az államháztartás tartozása 225 milliárd forinttal emelkedett a lakosság, viszont 179 milliárddal csökkent a pénzügyi szektor felé.

Mivel a tényszámokkal vitatkozni lehet, csak éppen nem érdemes, az MNB-adatokból levonandó egyik következtetés így szólhat: rekord alacsony lehet az államadósság az év végére. Ugyanakkor lehet játszogatni, sugalmazni, célozgatni is, mondjuk akár címadással is, például úgy, hogy győzelemre áll Magyarország Orbán legnagyobb háborújában, vagy hogy fél év alatt majdnem megnyerte idei csatáját Orbán. Mintha nem egy hajóban eveznénk, mintha különböző csaták léteznének – az övé, s a miénk.

„Otthon senkinek nem felel meg semmi” - kesergett a minap várakozás alatti riói szereplését követően a világ- és Európa-bajnoki ezüstérmes cselgáncsozó, Tóth Krisztián. Tényleg vannak ilyenek, s talán nem is kevesen. De ahogy az MNB számai jelzik, a karaván azért halad.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/29531/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?