Blogolj!

A legkisebb is számít

Charlotte

Megint arról szólnak a hírek, hogy vészhelyzet van a Tesco magyarországi leányvállalatánál. Állítólag nincs elég szorgos munkáskéz a cég központi raktárában, pontosabban a gyáli frissáruelosztó-központban, ezért újabban nem sikerül onnan ütemezetten kiszállítani a megrendelt termékeket a hipermarketekbe. Ennek egyenes következménye, hogy bizonyos üzletekben – átmeneti – áruhiány keletkezett. Az információt megszellőztető Népszabadság szerint a leépítések és a folyamatos elvándorlás miatt immár 30 százalékkal kevesebb a munkavállaló a cégnél, mint amennyire szükség lenne.

A Tesco eddig munkaerő-kölcsönzéssel és több lépcsős béremeléssel igyekezett úrrá lenni a krízisen; a jelek szerint nem túl nagy sikerrel. Akinek netán kinyílna a bicska a zsebében, s azt gondolná, az áruházlánc érintett alkalmazottainak mohósága az egekig ér, annak megnyugtatásául álljon itt egy adat: a szakmunkás-bérminimumért foglalkoztatott Tesco-dolgozók átlagos bruttó (!) bére jelenleg 143 700 forint. S ennyi pénzért egyetlen logisztikai munkatárs sem a körmét reszelgeti napi 8 órában.

Tegye mindenki őszintén a szívére a kezét: ekkora fizetésért vállalna-e nehéz fizikai munkát mondjuk a gyáli logisztikai központban?

A multik – már ha egyáltalán szóba állnak a másik féllel – hajlamosak az erő pozíciójából tárgyalni.  Aki felemeli a szavát, alapesetben mehet Isten hírével. Olcsón dolgoztatott, kussban lévő ember – ilyen számukra az ideális munkavállaló. De az egzisztenciális fenyegetettség nem örök időkre szóló csodafegyver, ez immár a Tesco-ügyben is bebizonyosodott. Némi elvándorlás, egy komolyan veendő sztrájkfenyegetés szakszervezeti háttérrel megfűszerezve, és lám, a  jelek szerint még egy brit óriási is meghátrálásra kényszeríthető. A szerdai válságtanácskozásról kiszivárgó, igaz, eddig hivatalosan meg nem erősített információk szerint ugyanis az egyeztetés a munkavállalók számára kedvező eredménnyel zárult: folytatódik az eddigi kétlépcsős béremelés, a cég újra a zsebébe nyúl.

Olyan nagyon sajnálni persze nem kell ezért. Egyrészt az idén februárban zárult 2015-ös üzleti évben 162 millió fontos (átszámítva 63 milliárd forintos) adózás előtti nyereséget ért el a londoni tőzsdén közzétett előzetes beszámoló szerint, másrészt végre hű lehet önnön szlogenjéhez, miszerint a legkisebb (munkavállaló) is számít.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/29378/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?