Blogolj!

Córesz van ballibéknél - nőnek a bérek

Hosszú évek óta folyamatosan nőnek a reálbérek Magyarországon, és a következő másfél évben további jelentős bérnövekedésre számíthatunk. A magyar gazdaság pedig az idei első negyedév 0,9-es GDP növekedése után (amely mutatóra balliberálisék a nadrágjukba élveztek és rögtön a gazdasági összeomlásról pofáztak egy hétig) a második negyedévben 2 százalékkal bővül.

Először is nézzük a negyedéves GDP-t. Bár 2015-ben három százalékos volt a GDP növekedés, 2016 első negyedévében „csak” 0,9 százalékos volt. Ballibék és a médiájuk nemzethalált és gazdasági összeomlást vizionált, a címlapjaikon egy héten keresztül csak ezzel foglalkoztak.

Na most, ezek a ballibek 2009-ben játszi könnyedséggel tértek napirendre a mínusz hét, nem elírás, -7 (!) százalékos GDP csökkenés felett. Azt egy okos ballib gazdaságpolitika konszolidált eredményének tartották.

Most meg córesz van, mert elmúlt évek trendje folytatódik a második negyedévben, ismét 2 százalékos növekedésre számíthatunk.

Az Index, 444., és a hvg szerkesztőségeiben már az amfetaminos vodka sem nyújt vigaszt.

És minden csupán azért, mert az ország ismét jobban teljesít az uniós átlagnál.

Ami pedig a béremelést illeti. (Már hosszabb ideje évi 4-5 százalékos a reálbérek növekedése.)

Ballibék szeretik az olyan internetes petíciókat, hogy „Fizetésemelést most, azonnal, osztrák béreket Magyarországon”. Igaz, legalább három éve folyamatos a reálbér növekedés. Olyan katasztrófa közeli helyzet meg végképp nincs, mint 2008-2010 között, amikor a görögökkel együtt majdnem mi is mentünk a lecsóba.

A béremelés kapcsán az is látható, komoly munkaerőhiány van egyes ágazatokban, kevés az informatikusunk, a mérnökünk, a pincérünk… Ezért segíteni kell a munkaadónak abban, hogy elsősorban a belső munkaerő megtalálásával úrrá legyenek ezen a problémán. Mert a csodálatos szír és iraki informatikusok, mérnökök valahol a varázsszőnyegen szállnak Damaszkusz és Bagdad felett, a valóban használható munkaerő pedig már rég az Egyesült Államokban van.

A kormány a közfoglalkoztatottak nagy részét próbálja abban segíteni, hogy átjusson az elsődleges munkaerőpiacra és például betanított munkás lehessen.

Emlékezünk arra, hogy ballibék mennyit uszítottak a közmunka-program ellen? Mert hát jól tudjuk, a közmunkásokat tárt karokkal várja a versenyszféra.

Volt egy nagyon érdekes nyilatkozat Varga Mihály részéről a Bálványosi Szabadegyetemen, az Origónak mondotta volt.

Meg kell hallgatni a munkaadókat is a munkaerőhiány kapcsán, de a sorrendre is figyelni kell. Amíg Magyarországon egyetlen olyan ember is van, aki munkát keres, addig azon kell segíteni. A magyarországi munkanélküliség szerencsére 5,5 százalék körül van, ami jóval kedvezőbb, mint a hat évvel ezelőtti 12 százalék. A határozott célkitűzésünk, hogy ennek a 250 ezer főnek munkát tudjunk biztosítani."

Ehhez nem kell semmit hozzátenni, csupán annyit: Isten óvja a magyar gazdaságot ballibéktől.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/28829/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?