Blogolj!

Komoly viták a hazai takarékszövetkezetekről

A milliárdos üzletember az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) elnökeként írt levelet a kormányfőnek. Azt kérte, Orbán Viktor vizsgálja meg, miként érvényesültek a takarékszövetkezeti integráció által kitűzött célok az elmúlt években. Meggyőződése ugyanis, hogy a kabinetet és a kormányfőt is félretájékoztatják, a szektor számait és pénzügyi adatait nem a valóságnak megfelelősen mutatják be.

Demján Sándor emlékeztet rá, hogy annak idején az volt a cél, hogy javuljon a szövetkezeti szektor vagyona és eredménye, ám az eddigi folyamatok ezzel szembemennek. Az OTSZ elnökeként ezért arra kéri a miniszterelnököt, hogy a százharmincezer részjegy-tulajdonos – ami családtagjaikkal együtt mintegy hatszázezer ember – kisemmizését akadályozza meg.

Demján Sándor, az OTSZ elnökének kedden megjelent nyílt levele után, a Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete tagjainak több mint 90 százaléka (87 tagja közül 80) írta alá azt a Demján Sándornak küldött nyílt levelet, amelyben az OTSZ elnökét ismételten és határozottan arra kérik, hagyja abba a Takarékszövetkezetek érdekeit sértő és a takarékszövetkezeti szektor újjáépítését akadályozó tevékenységét.

Majd ezt követte az újabb levél: Patai Mihály, a Bankszövetség elnökének levele, amiben a bankvezető azt rója fel a kormánynak, hogy nem elfogulatlan a magyar hazai bankszektor egyik szereplőjével és emiatt a háttérbe szorított bankok nem tudnak olyan eredményeket elérni, mint ha szabadon versenyeznének egymással. Patai úgy véli, hogy indokolatlanul, sőt esetenként jogsértő módon élvez különleges kedvezményeket egyetlen bankcsoport és annak tulajdonosi köre.

Az UniCredit vezére négy pontban fejti ki meglátásait: a bankadó kevésbé sújtja a takarékszövetkezeti integráció tagjait, a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre nem kizárólagos a takarékszövetkezeti integráció tagjai felett, a Takarékbank verseny nélkül jut előnyökhöz a takarékszövetkezeti integrációban, a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért esetenként az integráción kívüli bankoknak kell helyt állniuk.

A Magyar Takarékszövetkezeti Bank és a Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete ezt az írást sem hagyta szó nélkül, és miként korábban Demján Sándor levelére, a Bankszövetség elnökének levelére is külön közleményben reagált, mivel megítélésük szerint Patai Mihály állításai nem felelnek meg a valóságnak.

Több pontban cáfolták az állításokat.

"A hvg.hu szerint a Bankszövetség elnöke a szövetkezeti hitelintézetekre kiszabandó bankadó növeléséért lobbizott a Nemzetgazdasági Miniszternél, anélkül, hogy az érdekvédelmi szervezet (Bankszövetség) tagjait ezzel kapcsolatban előzetesen megkérdezte vagy akárcsak tájékoztatta volna. Amennyiben a hvg.hu ezen közlése igaz, akkor a Bankszövetség elnöke egyes tagszervezeteinek érdekei ellen lépett föl, és emiatt elszámolással tartozik a Bankszövetség tagjainak. A Bankszövetség elnöke a cikk szerint tévesen azt állítja, hogy a bankadó kevésbé sújtja a takarékszövetkezeti integráció tagjait, mint más bankokat. A takarékszövetkezeti integráció tagjai önálló jogi személyek, ezért külön adóznak. Ha Patai elnök úr javaslatának megfelelően önálló jogi személyiségű, de azonos rendszerhez tartozó társaságokra együtt vetnék ki a bankadót, akkor az elnök átgondolatlan és felhatalmazás nélküli javaslata több magyarországi bankcsoportot éppúgy hátrányosan érintene, mint a takarékszövetkezeti szektort.

Nem felel meg a valóságnak a Bankszövetség elnökének az az állítása sem, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre nem terjed ki a szövetkezeti hitelintézeti integráció tagjaira. A valóság az, hogy a Magyar Nemzeti Bank felügyeleti jogköre éppúgy kiterjed a szövetkezeti hitelintézetekre, ahogy bármilyen más hitelintézetre, e mellett az SZHISZ is rendelkezik ellenőrzési hatáskörökkel. Az 2013.évi CXXXV (SZHI tv.) 18§ (5) bekezdése világosan kimondja, hogy az Integrációs Szervezet hatáskörei nem érintik a pénzügyi közvetítőrendszer felügyeletét ellátó MNB jogköreit. Az SZHISZ e jogkörei a szövetkezeti hitelintézetek működését nem veszélyeztetik, hanem a többi pénzintézetnél is nagyobb jogszabályi megfelelést biztosítanak.

Hamis és félrevezető a Bankszövetség elnökének az az állítása, hogy a Takarékbank jogszabály alapján verseny nélkül jut előnyökhöz a takarékszövetkezeti integrációban. A jogszabály - nyugat-európai mintáknak megfelelően - előírja, hogy a takarékszövetkezetek kötelesek a központi banknál tartani szabad pénzeszközeiket, mivel éppen ezzel biztosítja a takarékszövetkezeti rendszer egységes és prudens működésének a központi bank általi ellenőrzését, megelőzve ezzel a korábbi évtizedek válsághelyzeteit.

Nem felel meg a valóságnak a Bankszövetség elnökének az az állítása sem, hogy a takarékszövetkezeti integráció tagjainak kötelezettségeiért esetenként az integráción kívüli bankoknak kell helyt állniuk. Tény, hogy 2014-et megelőzően több takarékszövetkezet felszámolásra került, de valamennyi takarékszövetkezet azelőtt sodródott felszámolásba, hogy belépett volna az integrációba (pl. Körmend) vagy a garanciaközösségbe (pl. Orgovány). Amióta valamennyi takarékszövetkezet belépett a garanciaközösségbe, azóta egyetlen szövetkezeti hitelintézet sem került felszámolásra és egyetlen szövetkezeti hitelintézetnél elhelyezett betétek után sem kellett az OBA-nak helytállnia. Egyébként valamennyi szövetkezeti hitelintézet fizető tagja az OBA garanciarendszerének, ezért az OBA törvényi feladata, hogy minden takarékszövetkezetnél elhelyezett betétért 100.000 euróig helyt álljon. Ezen felül tény az, hogy 2015-ben 3, NEM a szövetkezeti integrációba tartozó pénzintézet került felszámolásra és ez 100 milliárd forintnál is nagyobb terhet jelentett az OBA-nak és azon keresztül a szövetkezeti hitelintézeteknek is" - fogalmaz a Magyar Takarékszövetkezeti Bank és az SZHISZ közös közleményében.

"A Magyar Takarékszövetkezeti Bank és az SZHISZ kezdeményezték a Bankszövetség elnökénél a helyzet tisztázását, illetve tájékoztatást kértek a levél megszületésének körülményeiről, és ezt követően fontolják meg további lépéseiket" - zárul a közlemény.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/27707/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?