Blogolj!

Az MFB házhoz megy a nullával

Kecskeméten megnyílt az első MFB Pont. Végre. Bemegyek, minimális önrészt magammal viszek, körbenézek, kitöltök, várok, elbírálnak és megkapom a pénzt. Nem vicc – nagyjából tényleg ennyi. Majdhogynem még üzleti terv sem kell. Szóval irány az MFB Pont. És akkor most mindenki menjen Kecskemétre? Ha ragtime és jazzfesztiválra akar menni, akkor feltétlenül! De az MFB miatt nem kell. Első körben ugyanis 442 MFB Pontot nyitnak országszerte (tegnap 26-ot: Budapesten és a megyei jogú városokban), de hamarosan kiírja az MFB a hálózat további bővítését célzó közbeszerzését, aminek köszönhetően újabb pénzintézetek csatlakozhatnak ehhez a rendszerhez. Az év végéig közel 650 MFB Pont lesz az országban, a fővárostól a kistelepülésekig mindenhol elérhetők lesznek az uniós hitelek. (részletesebben, az MFB Pontok hálózatáról, illetve az első termékről az www.mfbpont.hu oldalon olvashatunk. Megéri.)

Ünnepélyes szalagátvágás

Németh Lászlóné a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár beszéde közben lassított egy dramaturgiailag fontosat, majd jól a szemünkbe mondta, hogy a kisvállalkozások 15 éves futamidőre tudnak 0%, igen jól olvassák, nulla százalék kamatra hitelt felvenni, nem túl bonyolult elbírálási eljárással. Az MFB kilép a Nádor utcai székházából és kiköltözik azokra a vidéki településekre, ahová az uniós pénzeknek menniük kell, és ahol a pályázó vállalkozások és családok élnek és dolgoznak. Úgy döntöttünk, hogy megfordítjuk a szemléletmódot: az állam megy majd helybe a pályázókhoz, és nem nekik kell az állam elé járulniuk, ha támogatásra van szükségük. Kétségtelen, hogy ez volt a nehezebb út, de a szolgáltató állam lényege, hogy ne a magunk, hanem a vállalkozások életét könnyítsük meg”.

Németh Lászlóné, a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért és postaügyekért felelős államtitkár

Ráadásul a program teljes mértékben EU által finanszírozott tőkét használ, így egyikünk adója vagy befizetése sem ide megy. Ez, lássuk be, eléggé megnyugtató.

„A 2014-2020-as uniós ciklusban a visszatérítendő támogatások terén jelentős, közel 730 milliárd forintos keretösszeg, mintegy 75%-át hirdeti meg a Kormány a ciklus első felében. Ugyanakkor kiemelte: a hatályos éves fejlesztési keret szerint 2016-ban 4 hitel, 9 kombinált termék, 4 kockázati tőke és 2 garancia program kerül meghirdetésre”. Ezt már a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára, Rákossy Balázs mondta.

Csak ültem és néztem a kecskeméti Cifrapalotában. És az elmúlt 25 év – finoman szólva is felemás – tapasztalataiból kiindulva nehezen hittem, amit hallottam. Egy olyan hitelről beszéltek, amely egy jól kidolgozott rendszerben biztos forrás lehet akár az induló vagy fejleszteni kívánt vállalkozásoknak. Nulla százalékos kamattal – házhoz szállítva. Néztem a metakommunikációt. Hiteles volt. Az tuti, hogy én kipróbálom, mert hülye azért nem vagyok! És egy MFB Pontot teszek a posztom végére…

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/27486/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?