Blogolj!

MFB: új szerep a hazai gazdaságfejlesztésben

A beszámoló rámutatott arra, hogy az MFB szerepköre jelentősen megváltozott az elmúlt időszakban: szakosított hitelintézetből aktív gazdaságfejlesztési centrummá vált. Bár feladatainak köre jelentősen bővült, és komoly belső átszervezést hajtott végre, sikeresen megőrizte kiegyensúlyozott gazdálkodását, és növelni tudta eredményét.

18,4 milliárdos eredmény

A 2014-es 6,7 milliárd forint után 2015-ben 18,4 milliárd forintos konszolidált, nemzetközi számviteli sztenderdeknek megfelelő (IFRS) adózott eredményt ért el a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. A Bank tárgyévi eredménye közel háromszorosa az előző évinek, az előírt tőkemegfelelés pedig több mint kétszerese áll rendelkezésre.

A hitelállomány megközelítőleg 100 milliárd forinttal emelkedett, miközben csaknem 80 százalékra nőtt a problémamentes hitelek aránya. A bank 2015-ben folytatta forrásainak pénzpiaci bevonását, a kibocsájtott instrumentumok jelentős kereslet mellett sikeresen szerepeltek. A cégcsoport üzleti aktivitása bővült, mind az állományok, mind pedig a bevételek számottevően növekedtek.

A pénzintézetnél folytatott hatékony költséggazdálkodás eredményeképpen a működési költségek és ráfordítások 9 százalékkal alacsonyabbak az előző évi értéknél, 32,4 milliárd forintról 29,6 milliárd forintra csökkentek.

Az MFB hitelállománya a 2015-ben 16 százalékkal 723 milliárd forintra nőtt, amely elsősorban a jelentős összegű egyedi hitelfolyósításokból adódott. Ezek közül kiemelendő a Corvinus Zrt.-nek nyújtott hitel.

Bővült a bank szerepköre

Az elmúlt évben a bank szerepköre is jelentősen bővült. Az új kormányzati elvárások teljesítése érdekében szükségessé vált az MFB Csoport működési modelljének részleges újragondolása. Külső tanácsadó cég bevonásával új csoportszintű működési modellt dolgozott ki a bank, melynek kialakítása 2015-ben folyamatosan zajlott, de a feladatok egy része 2016-ra is tervezett módon áthúzódik.

A 2015-ös év legfontosabb eredményei e téren a hitelezési, tőkebefektetési, EU forráskezelési kompetenciák végleges elhelyezése a csoportban, valamint a párhuzamosságok, nem hatékony szervezeti megoldások és folyamatok megszüntetése voltak.

A folyamat 2016-ban a csoportszintű folyamatok integrációjának előkészítésével folytatódik, ennek eredményeképpen az MFB a holdingszerű struktúra helyett egységes és központosított funkciókat hoz létre, kihasználva az ebben rejlő működési szinergiákat.

Az idei év legnagyobb feladata

2016-ban a bank üzleti aktivitásának egyik legnagyobb feladatát az EU-s forráskezelői tevékenység jelenti. Ennek egyik legfontosabb mérföldköve a napokban induló MFB Pont hálózat kiépítése, illetve az első európai uniós hiteltermék meghirdetése, melyet nulla százalékos kamat mellett igényelhetnek a vállalkozások.

A hatékony, biztonságos forrásközvetítés és az ügyfélközpontúság elveinek megfelelve az MFB szakított az előző uniós ciklusban működő rendszerrel, és új modellt dolgozott ki az európai uniós, visszatérítendő források közvetítésére.

Az új modellben a közbeszerzésen kiválasztott közvetítő hitelintézetek minimális, fix költségelismerés mellett, csakis teljesítményalapon, a kihelyezés arányában tarthatnak igényt közvetítői díjra, ami az EU-s szabályok szerint a ciklus teljes idejére vetítve nem haladhatja meg a szétosztásra váró uniós pénzek 8-10 százalékát. Éves szinten legfeljebb 1,5-2 százalékos közvetítői díjon fog osztozni több hitelintézet, de ezt a költséget az új rendszerben már nem az ügyfeleknek kell megfizetni– hangzott el a sajtótájékoztatón.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/27370/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?