Blogolj!

Na, ilyen az adócsökkentés költségvetése

Emlékeznek arra, amikor a 2006-os választások előtt Gyurcsány a szolgálati autójának hátsó ülésen, mint Steimann, a grófnő belenézett a kamerába, és azt fuvolázta, kormánya az adócsökkentés kormánya lesz…

Persze, egy szó sem volt igaz.

A ma benyújtott, 2017-es költségvetés viszont másképp fog kinézni, valóban csökkennek az adók, az élelmiszerek áfája, folytatódik az otthonteremtés…

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a mai nap ünnepélyes keretek között átadta a 2017. évi költségvetés tervezetét Gulyás Gergelynek, az Országgyűlés alelnökének. A kiszámíthatóság és a tervezhetőség jegyében a tavalyi évhez hasonlóan a kormány idén is tavasszal készítette el költségvetési törvénytervezetet, így a nyár elejére ismételten elfogadott költségvetéssel rendelkezik majd az ország a következő esztendőre.

  1. GDP

A jövő évi költségvetés 3,1 százalékos gazdasági növekedéssel és 2,4 százalékos GDP-arányos államháztartási hiánnyal számolt. Az államadósság GDP-hez viszonyított aránya tovább mérséklődik majd. A 2017-es költségvetés 1 százalék alatti inflációval számol.

  1. Többletforrások

Minden szakterület számára többletforrást biztosítana a kormány az idei évhez képest. Kifejtette: oktatásra 270 milliárd, egészségügyre 167 milliárd, tb- és jóléti kiadásokra 155 milliárd, kultúrára 66 milliárd többletforrást tartalmaz a javaslat. A rendvédelem 114, az önkormányzatok 5 milliárd, az igazságügy 26 milliárd, a külügy 10 milliárd többletforrásra számíthat. Ha az Országgyűlés elfogadja a javaslatot, a honvédelem az ideinél 51 milliárd forinttal nagyobb büdzséből működhet jövőre.

A különféle foglalkoztatáspolitikai programoknak, valamint a hozzájuk kapcsolódó adó- és járulékkedvezményeknek köszönhetően további munkahelyek jönnek létre, biztosítva ezzel azt, hogy mindenki, aki akar és képes rá, segély helyett munkajövedelemből tudjon megélni.

  1. Élelmiszer

Az alapvető élelmiszerek köréből a baromfi, a tej és a tojás áfa kulcsa 5 százalékra csökken, míg az eddigi 27 helyett 18 százalékos kulccsal kell majd adózni az éttermi szolgáltatások és az internet-hozzáférés után.

  1. Személyi jövedelemadó

Marad 15 százalék a személyi jövedelemadó egységes kulcsa, amely az egyik legalacsonyabb Európában.

  1. Családi adókedvezmény

A családi adókedvezmény összege kétgyermekes családok esetében 15 ezer forintra nő gyermekenként, míg a fiatal házasoknak változatlanul jár adókedvezmény. Jövőre 211 milliárd forintot fordít a büdzsé az otthonteremtés támogatására a már meghozott intézkedései (CSOK, NOK, új lakások áfa-csökkentése) mentén.

  1. Nyugdíjak

Mindeközben a nyugdíjak megőrzik reálértéküket, folytatódnak a már megkezdett életpályaprogramok, valamint a tervezet fedezetet biztosít további bérnövelő intézkedések meghozatalára a közszférában.

2011-2015 között 21,5 százalékkal, az infláció felett 8,8 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, tehát az eddig felhalmozott plusz reálérték-emelkedés "visszapótolta azt a nyugdíjasok számára, amit az előző kormányok elvettek".

Varga Mihály jelezte azt is, hogy az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentése további reálnyugdíj emelést jelent, hiszen a nyugdíjasok fogyasztói kosarában ezek nagy súllyal szerepelnek, az árcsökkenés a nyugdíjasok számára "egy újabb kisebb rezsicsökkenést" jelent.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/26863/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?