Blogolj!

A tej, a tojás, a baromfi is követi a malachúst

A tej- és a baromfiágazat is elérte, hogy a jelenlegi 27 százalékos áfa, hasonlóan a sertéshúshoz, öt százalékra csökkenjen.

A tejszektorban a túltermelés és a nyomott felvásárlási árak okoztak gondokat, a baromfipiaci szereplők szerint pedig már számokkal tudták igazolni, hogy a fogyasztók az olcsóbb sertéshúshoz pártoltak, és ez a baromfihúsoknál keresletcsökkenést okozott. (A Haltermelők Országos Szövetsége és Terméktanácsa is nyilván hozzászól a témához.)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette azt is, hogy a jövő évi költségvetés célja az adócsökkentés és az otthonteremtés támogatása lesz. A költségvetés tervezetét a Nemzetgazdasági Minisztérium szerdán juttatja el a Költségvetési Tanácsnak.

Az adócsökkentés okozta bevételkiesést, illetve az otthonteremtésre szánt kiadásnövelést az állam Varga szerint részben a gyorsabb növekedésből származó pluszbevételekből tervezi fedezni. A kormány a 3,1 százalékos növekedéssel számol jövőre az idei 1,5 százalék után.

Másrészt a gazdaságot fehérítő lépésekből, valamint a hiánycélnak a GDP 2,4 százalékára való megemeléséből, más szóval adósságból fedezi.

A tervek szerint otthonteremtésre 100 milliárddal többet szánnak majd a 2017-es büdzsében, mivel arra számítanak, hogy jövőre nagyobb számban indulnak majd meg az állami támogatást is élvező építkezések. Az éttermi szolgáltatások áfáját pedig 2017-re 18, 2018-ra 5 százalékra csökkentik.

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/26560/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Jolán Ilona 2016-04-16 16:20:19
Milyen fehérítésről beszélnek? Mikor az áfa csőkenés mellet a takarmány árának csökkenése szóba sem kerül! A kistermelők minden hasznát elviszik a takarmány árak növekedése a csökkenő árak miatt!
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?