Blogolj!

Ismét vásárolhatunk vasárnap

13 h 30

Beadta a kormány a törvényjavaslatot a vasárnapi zárva tartás eltörléséről.

A javaslat azt mutatja, hogy győzött a népakarat - mondta a parlamentben az MSZP-elnöke, Tóbiás József. Szerinte azonban a kormány még mindig tartozik az elszámolással, hogy miért nem akarták engedni a népszavazást.

Rogán Antal azt válaszolta neki: "egy kormányzásnál mindig nagyon fontos, hogy egy kormánypárt tisztában legyen azzal, hogy arra kapta a mandátumát, hogy az emberekkel együtt kormányozzon". "A kormány képes volt arra, hogy mérlegelje: az egyéni képviselői indítványra elfogadott törvény megtette-e a hatását" - tette hozzá. Szerinte nem sikerült a családon belül meggyőzni a nőket, "márpedig a nők véleménye mindig is nagyon fontos volt számunkra".

13 h 19

A kereskedelmi szektorban lévő létszámhiány miatt fennakadást fog okoznia a vasárnapi nyitva tartás a multiknak – mondta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szövetségének elnöke. Bubenkó azt is elmondta, a boltzár törvény eltörlése miatt 50 százalékos pótlékot kell fizetni a vasárnapi munkanapra az alkalmazottaknak. Egy órája derült ki, hogy visszavonja a kormány a vasárnapi boltzárat, de a tescósok már ostromolnak a hívásaikkal. Egyelőre a KDFSZ sztrájkon nem gondolkodik, bár a munkavállalók azt mondták, hogy a szakszervezetnek kellene lépni valamit - tette hozzá Bubenkó Csaba.

13 h 01

A miniszter elmondta, a kormánypárti frakcióktól a javaslat támogatását kéri a hétfői frakcióülésen. Megjegyezte: az ellenzéki pártoknál arra kíváncsi, hogy vajon számukra valóban a szabályozás tartalma, a cél elérése a fontosabb, vagy a "politikai balhé". Ez a következő két nap magatartásából és a szavazatokból egyértelműen kiderül majd - tette hozzá.

Rogán Antal, a Minisztwerelnöki Kabinetirodát vezető miniszter Varga Mihály nemzetgazdazdasági miniszterrel közösen felidézte: annak idején egyéni képviselői indítványra támogatta a vasárnapi boltzárral kapcsolatos javaslatcsomagot, ami a pihenőnap megteremtését célozta.

A Fideszben, mondta Rogán, úgy ítélték meg, hogy nem éri meg belemenni egy politikai vitába, mert annyian ellenzik az intézkedést.

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy főleg a nők körében tapasztalta a kabinet, mennyire népszerűtlen a vasárnapi boltzár. A gazdasági adatok alapján az intézkedés sikeresnek látszott, de Rogán szerint "nem csak ez a szempont, hanem az emberek véleménye is."

Közölte: figyelembe vették a népszavazással járó többletköltségeket is. Ez a miniszter szerint akár 5 milliárd forint is lehet, ehhez még hozzájöhetnek a politikai kampányok kiadásai is.

Varga Mihály elmondta: vizsgálta a tárca a forgalmat, a piac átrendeződését és a munkavállalók helyzetét is. Szerinte a döntés nem okozott visszaesést a kiskereskedelmi forgalomban.

A nemzetgazdasági miniszter szerint az élelmiszereknél 4,9 százalékos, míg a nem élelmiszer jellegű termékek kereskedelmében 7 százalékot meghaladó forgalomnövekedést mutatnak a Központi Statisztikai Hivatal számai.

Míg 2014-ben 183 ezer ember dolgozott a szektorban, addig 2015 végén ennél 3300-al több - utalt rá Varga Mihály.

A kormány egyébként is készült arra, hogy egy év után értékelje a helyzetet, és megállapították, hogy ugyan a döntés a célokat beváltotta, de más szempontokat is mérlegelni kell, valamint azt is szem előtt kell tartani, hogy az intézkedés hasznossságáról nem tudták meggyőzni az embereket - mondta Rogán Arra a kérdésre, miért éppen most döntött így a kormány.

Rendkívüli sajtótájékoztató

Visszavonja a kormány a vasárnapi boltzárról szóló törvényt - ezt jelentette be rendkívüli sajtótájékoztatón Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter. Akár már most vasárnap kinyithatnak a boltok, ha a héten a Parlament megszavazza a törvény visszavonását.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/26453/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?