Blogolj!

Mindent visszafizettünk az IMF-nek

Az IMF-hitel felvételének súlyos gazdasági következményei lettek, csökkentek a bérek, a nyugdíjak, a gazdaság még jobban visszaesett, a GDP 2009-ben közel 7 százalékkal esett vissza és számos területen megszorításokra volt szükség. Magyarország cserébe 20 milliárd eurós IMF-hitelkeretet kapott, ebből nem hívta le a teljes összeget.

Az ÁSZ kimutatása szerint a kereskedelmi bankok 1,752 milliárd eurónyi kölcsönt kaptak a 2008-ban felvett IMF-hitelből, ami akkori árfolyamon számítva, ami körülbelül 600 milliárd forintnak felelt meg. Ennek az összegnek a tetemes részét a bankok külföldi anyavállalataik megsegítésére fordították.

A Portfólió szerint a 20 milliárd eurós hitelkeretből 11,9 milliárd eurót az EU, 6,5 milliárd eurót az IMF, egymilliárdot pedig a Világbank adott volna, de végül a Világbankkal sosem született meg a megállapodás az ő keretükről.

A teljes keretből két év alatt összesen 14,2 milliárd eurót hívott le Magyarország, ennek az utolsó másfél milliárdját fizetjük most. A költségvetési hiány fedezésére 2008-ban 262 milliárd forintot, 2009-ben mintegy 470 milliárdot, 2010-ben pedig 327,6 milliárdot költöttek, a 2009-es bankmentő csomagra 511,5 milliárdot fordítottak (bár ezt később a bankok visszafizették), 770 milliárdot vitt el a 2009-ben lejárt állampapírok finanszírozása és 567 milliárdot az állampapírok visszavétele, de jutott még 498,6 milliárd forint a 25 százalékos Mol-részvénycsomag megvásárlására is.

A piaci elemzők szerint a hitel utolsó törlesztőrészletének visszafizetése azt is jelenti, hogy az ország olyan gazdasági helyzetbe került, ahol a piacról olcsóbban, alacsonyabb kamatokért tudja megoldani saját finanszírozását, ráadásul mindezt forintból és nem devizakötvények kibocsátásával tesszük.

2016. április 6-án az Európai Bizottság pénzügyileg is jóváírta az utolsó, másfél milliárd eurós részlet visszafizetését, így teljes egészében törlesztettük azt a hitelcsomagot, amelyet az akkori kormány 2008-ban és 2009-ben az IMF-től, illetve az Európai Bizottságtól felvett – jelentette be ma Varga Mihály.

A tárcavezető aláhúzta: a lépéssel formálisan is teljessé vált a kormány törekvése, hogy a finanszírozás oldaláról is megteremtse gazdaságpolitikájának függetlenségét.

Varga Mihály emlékeztetett, a 2008-as pénzügyi válság Magyarországon is felszíne hozta a strukturális problémákat, amelyeket súlyosbított a baloldali kormányok adóemelésre, megszorításokra és a családok terheinek növelésére épülő hibás gazdaságpolitikája. 2008 végére Magyarország csőd közeli állapotba került, nem tudta megújítani adósságait, a szocialista kormánynak ezért kellett kölcsönért folyamodnia az IMF-hez, az unióhoz és a Világbankhoz – mondta a miniszter.

A hitelfelvétel és a gazdasági visszaesés következményeként a magyar állam 2008-2010-ben még a hozzánk hasonló fejlettségű országokhoz képest is jelentősen eladósodott. Az adósságráta a 2002-es 55,1 százalékról a 2010-es kormányváltás idejére 83,7 százalékra emelkedett, az államháztartási hiány pedig megközelítette a bruttó hazai termék 7 százalékát. Az államadósság szerkezete is nagyon kedvezőtlenül alakult: a külföldiek finanszírozták a magyar államadósság közel 70 százalékát, és a devizaadósság aránya is elérte az 50 százalékot, ami komoly kockázati tényezőt jelentett - húzta alá Varga Mihály.

A hitelcsomagból a Nemzetközi Valutaalapra eső 8,8 milliárd eurót 2013 nyarára, az eredeti futamidő előtt visszafizette Magyarország. Az Európai Bizottságtól lehívott 5,5 milliárd eurónyi hitel utolsó, másfél milliárd eurós részletének átutalásával a teljes hitelcsomagot visszafizettük.

A nemzetgazdaság miniszter elmondta: Magyarország a nemzetközi hitelek helyett még inkább a piaci alapú finanszírozásra tért át az IMF-EB hitel törlesztésével, az államadósság 89 százaléka mára állampapír formájában testesül meg. Mindeközben elértük azt is, hogy mind az adósság devizaaránya, mind pedig a külföldi befektetők aránya jelentősen csökkent - tette hozzá.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/26327/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?