Blogolj!

4 százalék feletti reálbér-növekedés 2015-ben

Kimagasló mértékben, 4,3 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek tavaly a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma reggeli gyorstájékoztatója szerint. Ezzel 3 éve folyamatosan emelkednek a reálbérek hazánkban.

A versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – decemberben is tekintélyes, 59 ezres létszámbővülés ment végbe 2014 decemberéhez képest, ami az elsődleges munkaerőpiac folyamatos gyarapodását jelenti.

A reálbérek emelkedésében a versenyszféra béremelései mellett a közszférában megvalósult emelések is fontos szerepet játszanak. 2015-ben nemzetgazdasági szinten a bruttó kereset 247 800, a családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 162 300 forint volt, ami a változatlan adórendszer következtében egyaránt 4,2 százalékos emelkedést jelent éves alapon.

A családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetek átlagát 169 100 forintra becsüli a KSH. A közfoglalkoztatás hatása nélkül a vállalkozásoknál 263 700, a költségvetési intézményeknél 256 400, míg a nonprofit szervezeteknél 240 700 forint volt a bruttó keresetek átlaga tavaly.

A fogyasztói árak átlagosan 0,1 százalékos csökkenése következtében a reálbérek növekedése 2015-ben ismét meghaladta a bruttó és a nettó bérnövekedést.

Nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatás hatását beszámítva tehát 4,3 százalékkal, anélkül 4,6 százalékkal növekedtek egy év alatt a reálkeresetek.

A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés a vállalkozási szférában 3,9 százalékos, a költségvetési szférában 6,4 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 3,3 százalékos volt január és december között. Mindeközben a közfoglalkoztatásban résztvevők reálkeresete is nőtt egy év alatt 2,3 százalékkal.

A folyamatos béremeléseknek, az alacsony inflációs környezetnek és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően immár 3 éve nőnek a reálbérek Magyarországon, ami nagyban hozzájárul a magyar gazdaság növekedéséhez.

Az évről-évre emelkedő reálbérek jól tükrözik, hogy a magyar reformok működnek, a beérkezett makrogazdasági adatok pedig további reálkereset-emelkedést vetítenek előre.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/25230/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?