Blogolj!

Véget ér az Uber-sofőrök adómentes jó világa

Tájékoztatót készített az adóhatóság az Uber-sofőrök számára, amelyben szépen levezeti, hogy a csak adószámmal folytatható tevékenység után mikor, hogyan kell adót, áfát fizetni, akár cégként, akár magánemberként, mi van a közösségi adószámmal, a számlaadással – nyugtát már nem elég adni -, hogyan kell bejelentkezni a NAV-hoz, milyen szabályok vonatkoznak a személyszállítás biztonságára…

Az adóhatóság leszögezi: a saját nevében és kockázatára, üzletszerűen személyszállítási szolgáltatást végző vállalkozás (természetes vagy jogi személy) tevékenysége adóköteles tevékenység, amelyet csak adószámmal folytathat.

Ez eddig világos beszéd, plusz a személyszállításra még vannak biztonsági előírások, ezek nem adójogszabályok, vagyis a sofőröknek azokat is be kell tartaniuk.

Ha valaki vállalkozóként végzi a személyszállítást, a kormányhivataloknál személyesen kell bejelentkeznie, ha már egyéni vállalkozó, akkor köteles bővíteni a tevékenységi körét. Ugyanez érvényes a cégekre is, és mindenki köteles áfát fizetni, ha az utasok mobilalkalmazáson keresztül jelzett igényeinek teljesítése céljából, szállítási szolgáltatóként a mobilalkalmazás használatával összefüggő megállapodást kötött.

A NAV megszűntetheti a kibúvókat abban a tekintetben is, hogy valaki miképp választhat alanyi adómentességet, milyen összeghatárig teheti meg, és hogyan adózik abban az esetben is, ha azzal érvel, hogy másik tagállambeli adóalanytól igénybe vett szolgáltatásról van szó.

Sőt, be kell jelentenie, ha egy másik tagállambeli adóalannyal kíván kereskedelmi kapcsolatot létesíteni, a mobilalkalmazás igénybevétele pontosan ilyen – így közösségi adószámot fog kapni.

A vállalkozásnak az utas felé teljesített szolgáltatása után 27 százalékos áfát kell fizetnie.

Az Uber-sofőrök kötelesek számlát adni, helyette nem adhatnak nyugtát, és választhatnak, a kisadózó vállalkozásokra, vagy a szja-törvény alapján adóznak, egyéni vállalkozóként.

Véget ér az Uber-sofőrök adómentes jó világa… Egyszer pedig eljöhet az idő, hogy a milliárdos bevételű Uber is adót fizet…

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/24808/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?