Blogolj!

Ballibék aggódnak a családi otthonteremtés miatt

A devizahitelek miatt nem aggódtak, a csok-on viszont hetek óta paráznak ballibék. Hogy vissza fognak élni vele. A házasok elválnak. Meddőségi papírokat hamisítanak az emberek. Csalás csalás hátán… Akkor viszont az adózás is fölesleges, a házasság is, az egyik csalásra alkalmas, a másiknak válás lesz a vége. Az étel meg megromlik, minek vásárolni… De azért erről szól a nóta a ballib pártoknál, pártocskáknál, a médiájukban…

Valójában a következő a helyzet.

Az eredeti felállás szerint új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik.

Most jelentették be, az egy- és kétgyermekes családok is igénybe vehetik a támogatást, akkor is, ha van másik ingatlanjuk, a 30 millió forintnál értékesebb otthonokra is igénybe vehető lesz a 10 milliós államilag támogatott hitel, eltörlik az energetikai tanúsítvány kívánalmát, mozaikcsaládok is élhetnek a lehetőséggel, továbbá nem összkomfortos ingatlan is vásárolható lesz ily módon.

Ezek tehát az alapszabályok, most jönnek ballibék átlátszó aggódásai (a példák mind megjelentek a „cikkeikben”).

Az emberek visszaélnek majd a gyerekvállalásra vonatkozó szabályokkal. Például, egy haldokló kilencvenéveshez fog valaki hozzámenni, így igazolni tudja utóbb, önhibáján kívül nem teljesíthette a gyerekvállalási feltételeket. Vagy: a párok meddőségi papírokat hamisítanak utólagosan, kibújva a visszafizetés alól. Gyerekeket hoznak ki az állami intézetekből és az örökbefogadást/pénzfelvételt követően visszaküldik őket. De ha az emberek nem csalnak, majd fognak a kőművesek, az építkezési vállalkozók.

Az esetleges számlázási visszaélések ügyében a NAV az illetékes, a csalás törvényi tényállását meglehetősen régóta ismeri a magyar büntetőjog, a haldokló kilencvenéves házasságkötése és a meddőségi papírok hamisítása pedig hajánál fogva előrángatott rosszindulatú okoskodás.

Ballibék szerint mérhetetlen drágaság következik az új lakások piacán, a használt lakás meg elveszti az értékét. A helyzet viszont a következő: az új lakások valóban drágulhatnak valamennyivel, az ingatlanpiaci szakértők szerint azonban ennek még jó hatása is lehet a piacra, az építkezések volumenére. A drágulás pedig leginkább a 70-80-90 négyzetméteres, a két-három gyerekes családoknak megfelelő alapterületű új ingatlanokat fogja érinteni.

Megy az aggódás a használt lakások elértéktelenedése miatt, aminek azonban nagyon csekély a valószínűsége. Egyrészt a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Másrészt, logikai bukfenc van az aggódásokban, ha csak egy szűk réteg, „a gazdagok” járnak jól – ballibék szerint – a családi otthonteremtési kedvezménnyel, akkor ennek nem lehet olyan hatása a használt lakások piacára, hogy az tömeges elértéktelenedéshez vezessen.

Itt jutunk el a legnevetségesebb vádakig, miszerint „csak a gazdagoknak” éri meg a rendszer. Ballibék szerint Magyarországon azok a gazdag párok, akik a havi 50-60 ezres törlesztő részletet be tudják vállalni. A KSH szerint 2015 januárjában-novemberében a teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 245 500 forint volt.

Erre a jó szándékú cikkírók - érdekes, a devizahitelek idején ugyanezek az emberek szemernyire sem aggódtak, hogy a törlesztő részletek esetlegesen sokszorosára nőhetnek - kivételezett gazdag réteget csinálnak azokból, akik képesek fizetni a havi 50-60 ezres törlesztő részletet.

Ez a havi törlesztő részlet sok pár jövedelmének körülbelül húsz-harminc százaléka, ezért pedig nem egy garzonban laknak – mert ez az összeg az albérleti piacon csak erre elég – hanem egy gyereknevelésre alkalmas kétszer, két és félszer nagyobb ingatlanban. Vagyis, minden rémhír ellenére jelentős réteget fog érinteni a program, és ráadásul a továbbiakban a kedvezményezettek körét még bővíteni is lehet. Az „aggódásoknak” elsősorban ez az oka, a program szavazatokat hozhat a polgári oldalnak.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/24259/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?