Blogolj!

Fizess adót, ha uberkedni akarsz

A balliberális média ismét leszerepelt, a leggátlástalanabb újfent az Index és a 444 volt, amelyek cikkek sokaságában védték az ubereseket és „felejtették el” hogy az ellenérték fejében végzett személyszállítás adóköteles tevékenység. A NAV eddigi ellenőrzései során egyébként minden egyes uberes sofőr megbukott, és érdemes lenne megvizsgálni a jutalékot kapó Uber cég adóügyeit is.

Sok érv elhangzott hétfő reggel óta a taxisok és az uberesek ügyében, de egy valamit nagyon sokan szívesen elfelejtettek, ez pedig az, hogy az uberesek pénzt keresnek a személyszállítással. Lehet szeretni, vagy nem szeretni a taxisokat, de ez nem adózási kérdés.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára, Pankucsi Zoltán a mai nap be is jelentette, hogy az Uber ügyét a magyar adójogszabályok tudják kezelni, és az Uber-sofőrök továbbra is fokozott ellenőrzésre számíthatnak, és a szankciók is emelkedhetnek, ha nem javul jogszabály követési hajlandóságuk

Az adóhatósági ellenőrzések kockázatkezelésen alapulnak, és az eddigi tapasztalatok szerint az Uber-sofőröknél gyakorlatilag 100 százalékos a "bukási arány", kijelenthető, hogy kockázatos adózókról van szó, ezért a Nemzeti Adó-és Vámhivatal külön utasítás nélkül is folytatja az ellenőrzéseket ebben a körben.

A jelenlegi szankció 2 millió forint is lehet attól függően, hogy magánszemélyről vagy cégről van szó. A helyettes államtitkár szerint Magyarországon minden, megosztáson alapuló internetes szolgáltató képes adókötelezettségét teljesíteni. Nincs olyan specialitás ebben a tevékenységben, amit a magyar adójogszabályok ne tudnának kezelni.

Példaként elmondta: az Uber-sofőrök többnyire nem főállásban dolgoznak, a kisadózók tételes adóját, a katát pedig pont erre találták ki. Ez az egyik legegyszerűbb adónem, rendkívül olcsó, ha valaki nem főállású, havi 25 ezer forintot kell befizetnie.

Úgy fogalmazott, annyit várnak el az Uber-sofőröktől, hogy a számukra előírt minimális adókötelezettséget teljesítsék.

Az ellenőrzés tapasztalataira a Blogstar vissza fog térni, és érdekes lesz, hány uberes fog adózni az ellenérték fejében végzett személyszállítás után. A lényeg úgyis ez, ha uberkedni akarsz fizess adót és tartsd be a szabályokat.

Van még egy fontos kérdés, valamelyik majom-portálon (Index vagy 444) leírták, hogy bizony, az uberes sofőrök technikai tudása "hektikus". Ez annyit jelent, hogy tapasztalatlan vezető mellé is beszállhat az utas, és karambol esetén egy fityinget sem kap az uberes biztosítójától, az ugyanis nem létezik.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/24063/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?