Blogolj!

Már lehet érdeklődni az új otthonteremtési kedvezményekről

A jövő héttől hívható lesz Emmi 06-1-795-31-68 telefonos ügyfélszolgálata, továbbá a tárca www.csalad.hu oldalán is elérhetőek lesznek a részletes információk a családi otthonteremtési kedvezmény igényléséről. A Blogstar összefoglalja, amit jelenleg tudhatunk a Magyar Közlönyből.

Januártól a használt lakásokra is kedvezőbb feltételekkel igényelhető az otthonteremtési kedvezmény. Egy gyerek esetében ez az összeg akár 600 ezer forint is lehet, két gyermek esetén 1 millió 430 ezer forint, három gyermek után 2,2 millió forint, négy vagy több gyermek után pedig 2 millió 750 ezer forint.

Új lakás építésekor vagy vásárlásakor a kedvezmény egy gyermek esetén szintén 600 ezer forint, két gyermek után azonban már 2,6 millió forint, míg a 10 millió forintos vissza nem térítendő támogatást a három- vagy többgyermekes, illetve a tíz éven belül legalább három gyermeket vállaló családok igényelhetik. A három gyermeket nevelők, vagy vállalók esetében nem kizáró ok, ha már van saját ingatlanjuk.

A visszaélések megakadályozása érdekében az otthonteremtési kedvezmény alapvető támogatásainak feltétele, hogy az igénylő az igénylés előtti 180 napban – legfeljebb 15 nap megszakítással – rendelkezzen belföldi vagy külföldi munkaviszonnyal.

Az igénylő a munkajövedelmét egyéni vállalkozói vagy őstermelői tevékenységből, továbbá cégtagságból vagy szövetkezeti jogviszonyból származó bevételekkel is igazolhatja. A tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatáshoz emellett 2 éves egészségügyi biztosítotti jogviszonyt is fel kell tudni mutatni, amelyet akár külföldi hatóságok is igazolhatnak.

A támogatást azok a családok is igénybe vehetik, ahol a házastársak egyike már betöltötte a 40. életévét. Az új program szerint a támogatást a szülők a korábbi 16 év helyett a gyerek 20 éves koráig vehetik igénybe, és ez a korhatár a felsőoktatásban tanulók esetében további öt évvel kitolható. A támogatást azok is igényelhetik, akik örökbefogadással bővítik a családjukat. A támogatás szempontjából új lakás építésének minősül az emelet-ráépítés, illetve a tetőtér-beépítés is.

A támogatás csak akkor adható, ha korábban a házastársak egyike sem követett el gazdasági bűncselekményt. A támogatás igénylésekor a közös háztartásban nevelt gyermekeket veszik figyelembe, akik akár eltérő szülőktől is származhatnak.

A külföldi munkavállalásból hazatérők, valamint olyan házastársak is igénybe vehetik a kormány új családi otthonteremtési kedvezményét, ahol az egyik fél idősebb negyven évnél. Nem kell, hogy a gyerekek ugyanazoktól a szülőktől származzanak, sőt az örökbe fogadott gyerekek után is jár a támogatás.

Aki jogosult az új otthonteremtési támogatásra, és benyújtja igényét, az meg is kapja a pénzt, mert a program költségvetési kerete felülről nyitott. Bővülnek az egy- és kétgyermekes családoknak szóló támogatási összegek is, és megkönnyítették az igénylés feltételeit is. Így például már nem számít, milyen az ingatlan energiatanúsítványa, eltörlik az ingatlan nagyságára vonatkozó korlátozást, továbbá az igénylőktől elfogadják azt is, ha külföldön szereztek egészségbiztosítási jogviszonyt.

A könnyítések közé tartozik az is, hogy az igénylésnél már nemcsak a 16, hanem a 20 év alatti eltartottakat is figyelembe lehet venni, továbbtanulás esetén pedig a 25 év alattiakat is. A csok-ot igénylőknél - előre vállalt gyerekek esetén - már elegendő, ha az egyik fél 40 év alatti, míg a már meglévő három gyerek esetében semmilyen korhatár nincs.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/23588/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?