Blogolj!

Gazdasági tükörkép 2015 (4. rész)

2015. október 15. - Második alkalommal adták át a Szalay Annamária Média Alapítvány díjait olyan újságíróknak, akik a médiafogyasztó ifjúság védelme érdekében végzett példaértékű munkájukkal tovább viszik a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság két éve elhunyt első elnökének szellemi örökségét, és elősegítik az alapítvány céljainak megvalósulását. Az alapítvány 2015-ben Perjés Klárát, a Kossuth rádió nyugdíjas felelős szerkesztőjét, Gyulai Líviusz grafikus-képzőművészt, valamint Csúri Ákost, a Blogstar alapítóját és Tóth-Almási Berkét, a Folytasd… blog szerzőjét tüntette ki.

2015. október 28. - Több mint tíz helyet javított Magyarország a versenyképességi rangsorban. A Világbank megjelentette Doing Business című kiadványát, amely éves rendszerességgel 189 ország versenyképességi mutatóit hasonlítja össze. A Világbank a 2016. évi kiadványának összeállítása során egy több szempontból is új módszertant alkalmazott, pontosítva az eddig alkalmazott indikátorok tartalmát. Az új, átdolgozott módszertan alapján Magyarország a 42. helyre került, besorolása több mint tíz helyezéssel javult, amely hazánk versenyképességét, gazdasági teljesítményét a korábbihoz képest sokkal reálisabban fejezi ki.

2015. november 3. - A kormány segít az Astra biztosítottjain. Erkölcsi kötelessége a kormánynak, hogy ami a törvény alapján visszajár az állampolgároknak, azt meg is kapják. Még akkor is, ha egy csődbe ment külföldi biztosító helyett kell helytállni. A károsult biztosítottak az adóhivataltól kérhetik vissza a nekik visszajáró baleseti adót – közölte a nemzetgazdasági tárca.

2015. november 10. - Varga Mihály magyar nemzetgazdasági minisztert választotta az idén az év pénzügyminiszterének a kelet-közép európai régióban a Euromoney című szaklap Emerging Markets kiadványa.

2015. november 11. - Míg 2010-ben 28 milliárd jutott, idén már 72 milliárd forint jut gyermekétkeztetésre. Az ingyenes bölcsődei, óvodai gyermekétkeztetésben részesülők száma idén szeptembertől 3,5-szeresére, 92 ezerről 318 ezerre nőtt, ez kilencven százalékos arány, a bölcsődében négyszer, az óvodában háromszor ingyenesen esznek a gyerekek.

2015. november 12. – Történelmi, 312 milliárdos fejlesztés érkezik a Balatonra, az összeg oroszlánrészét, 288 milliárd forintot 2020-ig rá is költik a magyar tengerre.

2015. november 25. - Renminbiben történő államkötvény-kibocsátási együttműködésről írt alá megállapodást Orbán Viktor miniszterelnök és Tian Guoli, a Bank of China elnöke. Az eseményen jelen volt Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter valamint Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

2015. november 26. - Jó évet zárhatnak a magyarországi fürdők, vendégforgalmuk a tavalyi 37,9 millió után elérheti a 40 milliót.

2015. december 03. - 2015 kiemelkedő éve lesz a játékgyártóknak, a játékbotoknak. Sőt, a boltok azzal számolnak, hogy a karácsonyi időszakban akár az éves bevételük több mint felét is elérhetik.

2016. december 13. - 2010-ben egy csőd szélén tántorgó országot bíztak ránk, ennek ellenére ma ott tartunk, hogy Európa egyik legbiztosabb országa Magyarország – fogalmazott Orbán Viktor a Fidesz 26. kongresszusán. A cél, hogy minden család feje felett legyen saját fedél, ezért javasolják, hogy a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökkenjen.

2015. december 14. – A lakásépítés áfája átmenet nélkül csökken jövőre 27 százalékról 5 százalékra. A remények szerint az áfa csökkentése révén a jelenlegi évenkénti 8-9 ezer új lakás építése 3-5 ezerrel nőhet, és ha legalább 3 ezerrel több lakás épül, akkor már nem kell adóbevétel kiesésével számolni.

2015. december 18. - Az előzetes adatoknál 0,1 százalékponttal magasabb mértékben, 4,6 százalékkal nőtt októberben a kiskereskedelmi forgalom az előző év azonos időszakához képest. Legnagyobb mértékben, 8 százalékkal a tartós fogyasztási cikkek kiskereskedelme emelkedett, ez pedig jól jelzi a fogyasztói bizalom emelkedését, azt, hogy az emberek képesek és hajlandóak is tartós fogyasztási cikket vásárolni, ezekbe beruházni.

2015. december 22. - Bruttó 111 000 forintos jövő évi minimálbérről és bruttó 129 000 forintos garantált bérminimumról írt alá egyezséget három munkaadói szervezettel és két szakszervezeti szövetséggel a Nemzetgazdasági Minisztérium.

2015. december 28.- Az idén a tervezettet meghaladóan jól alakulnak az adóbevételek, így az uniós módszertan szerint az ez évi államháztartási hiány 2,4 százalékra, vagy még ennél is kedvezőbb arányra teljesül. A magyar gazdasági bővülés várhatóan jövőre is meghaladja az Európai Unió (EU) átlagos növekedési rátáját, a kormány nem kíván változtatni azon, hogy jövőre 2,5 százalékos lesz a magyar bruttó hazai termék (GDP) növekedése, miközben az infláció a kabinet várakozása szerint 1,6 százalékot ér el éves szinten.

Címkék: gazdaság
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/23484/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?