Blogolj!

Gazdasági tükörkép 2015 (3. rész)

2015. július - A visegrádi országok közül a magyar kilátásokat javította a legnagyobb mértékben az OECD a tavaly novemberi előrejelzéséhez képest. Ezzel az OECD is csatlakozott azokhoz a nemzetközi szervezetekhez, amelyek elismerik a magyar gazdaság kedvező teljesítményét és növekedési kilátásait. Az Eurostat legfrissebb, szezonálisan kiigazított adatai szerint 2015. áprilisban az eurózónában (19 tagállam) átlagosan 11,1 százalék, az egész EU-ban (28 tagállam) átlagosan 9,7 százalék, Magyarországon pedig 7,3 százalék volt a munkanélküliségi ráta. Ezzel már több mint két éve az EU átlaga alatt van a magyar munkanélküliség. További hír: már 22 hónapja folyamatos a kiskereskedelmi forgalom növekedése.

2015. július 5. - Magyar cégek is részt vehetnek a szerb privatizációban. A magyar-szerb kormányzati csúcstalálkozó keretében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Glattfelder Béla gazdaságszabályozásért felelős államtitkár kétoldalú megbeszélést folytatott Zseljko Sertics gazdasági miniszterrel és Dusan Vujovics pénzügyminiszterrel. A találkozón a szerb fél kifejtette: a Szerb Privatizációs Ügynökség jelenleg 51 szerb cég privatizációját készíti elő, melyre szívesen fogad minden magyar érdeklődőt, hiszen céljuk, hogy a beruházók lehetőség szerint a szomszédos országokból érkezzenek.

2015. július 20. - Vida Ildikó lemondott a NAV elnöki tisztéről, 2015. május 20-án benyújtotta lemondását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöki tisztéről és ezzel együtt kormányzati szolgálati jogviszonyáról Orbán Viktor miniszterelnöknek.

2015. július 22. - A gyermekétkeztetés feltételeinek javítására minden harmadik önkormányzat pályázott az országban; 953 pályázat érkezett, összesen 28 milliárd forintos igényt nyújtottak be.

2015. július 29. - 23 éves csúcson a foglalkoztatottság. Csaknem másfél éve 4 millió felett van a foglalkoztatottak száma Magyarországon - mondta a munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár. Czomba Sándor szerint ezzel 23 éves csúcson van a foglalkoztatottság hazánkban és tizenegy éves mélypontra, 6,9 százalékra csökkent a munkanélküliség.

2015. augusztus 17. - Bemutatták a Kecskeméti Főiskola Gépipari és Automatizálási Műszaki Főiskolai Karának (GAMF) MegaLux nevű napelemes autóját, amellyel fejlesztői az ausztráliai World Solar Challenge versenyen is elindulnak.

2015. augusztus 24. - Csaknem 70 milliárd forint európai uniós forrás áll rendelkezésre a Duna régión belüli együttműködési és támogatási projektekre 2020-ig, miután az Európai Bizottság augusztus 20-i döntésével jóváhagyta a Duna-medence 14 országának együttműködésével kidolgozott Duna Transznacionális Programot.

2015. szeptember 17. - A lakosság 2016. közepéig még vásárolhat hagyományos gázkazánokat. A kereskedők az uniós rendeletben megszabott szeptember 26. után is tovább értékesíthetik a hagyományos gázkazánokat a lakosság részére, amelyeket legkésőbb 2016. július elsejéig üzembe kell helyezni.

2015. szeptember 18. - Bárki új szakmát tanulhat – ingyen. Jelentős változás történt a szakképzésben. A második OKJ-s szakma kitanulása is ingyenessé vált életkori határtól függetlenül. Sőt, aki felsőoktatási diplomát szerzett, de OKJ-t még nem, neki két szakmát támogat az állam, ha azt iskolarendszerű képzésben szerzi meg.

2015. szeptember 19. - 256 forintos frankárfolyam mellett törleszthetnek decembertől az autóhitelesek is. A kormány elfogadta és benyújtotta az Országgyűlésnek a deviza és deviza alapú személyi és autóhitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot. A tervezet szerint az állam és a bankok tehervállalása mellett 31 milliárd forint jóváírást kaphatnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelesekkel megegyező árfolyam mellett forintosítják a tartozásukat.

2015. szeptember 24. - Ötven éve nyitották meg a zalakarosi fürdőt. A fürdő turizmust, a turizmus pedig várost teremtett a zalai dombok között, és mára az ország hatodik legnagyobb fürdője a zalakarosi, ahol több mint 27 millió vendég fordult meg a nyitás óta.

2015. szeptember 30. - Hazánk lehet a régió logisztikai szolgáltató-központja. A logisztika lehet a hazai gazdaság egyik motorja, Magyarország ugyanis igen kedvező földrajzi helyen van Európában, amire bátran építhet ez az ágazat – hangsúlyozta Varga Mihály a Hell csoport új, regionális logisztikai központjának átadásán a Borsod-Abaúj megyei Szikszón.

Címkék: gazdaság
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/23456/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?