Blogolj!

Gazdasági tükörkép 2015 (2. rész)

2015. április 9. - Nyereséggel zárta 2014-et, fennállása negyedik teljes üzleti évét a Gránit Bank, a leggyorsabb ütemben növekvő magyar pénzintézet - ismertették a pénzintézet vezetői. A rendezvényen Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter azt mondta, hogy az állam a Gránit Bankban tartott 49 százalékos részesedését meg fogja tartani azt követően is, hogy a bankrendszerben lévő többi részesedését már felszámolta.

Nyereséggel zárta 2014-et, fennállása negyedik teljes üzleti évét a Gránit Bank

2015. április 12. - A pénzügyi piacok egyre jobban elismerik a magyar gazdaság és gazdaságpolitika teljesítményét - mondta Orbán Gábor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) adó- és pénzügyekért felelős államtitkára. Ennek alátámasztására elmondta, hogy például a pénzügyi minősítő cégek elemzései a befektetők számára arra adnak iránymutatást, hogy hol van tendenciájában olyan helyzet, amely a következő időszakban még jobbá alakulhat. Így egy befektetés nemcsak kamatot termel, hanem fel is értékelődik az az eszköz, amit megvesznek. Ebből a szempontból Magyarországot a befektetők most ilyennek látják.

2015. április 20. - Jelentősen megújul a Magyar Turizmus Zrt. (MT Zrt.), amelynek a célja, hogy az egyre jobban teljesítő turizmust és agrármarketing-programokat hatékonyabban támogassa.

2015. április 29. - Folyamatos a foglalkoztatottak számának növekedése hazánkban a KSH szerint. A 2015. január - márciusi időszakban a 15-74 év közötti foglalkoztatottak létszáma az egy évvel korábbinál 79 ezerrel, 4 millió 117 ezerre nőtt, főként a versenyszférában tapasztalható pozitív folyamatoknak köszönhetően.

2015. május 5. - Javította a magyar gazdaságra vonatkozó kilátásait az Európai Bizottság, tavaszi előrejelzésében felfelé változtatta a magyar gazdaság növekedési kilátásait.

2015. május 7. - Kiugróan jó a magyar ipari növekedés. Az Európai Unió 28 tagállamában az ipari termelés átlagos növekedése a 2 százalékot sem érte el a legutóbbi időszakra - februárra - rendelkezésre álló adatok szerint, így a magyar ipar termelésének több mint 11 százalékos bővülése messze kiugrik az EU-átlagból - mondta Glattfelder Béla, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságszabályozásért felelős államtitkára.

2015. május 16. - A következő egy évben 150 új elektromos autó töltőállomás jön létre Magyarországon - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a WestEnd City Center tetőteraszán rendezett Emobilitás kiállításon. A miniszter hozzátette: támogatja azt az elképzelést, hogy kötelezővé tegyék töltőállomások kialakítását bizonyos parkolószám fölött a nagyobb bevásárlóközpontokban, amivel ez a mennyiség jelentősen növelhető lenne.

2015. május 22. - Stabilról a felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította Magyarország államadós-osztályzatainak kilátását a Fitch Ratings nemzetközi hitelminősítő, példáját november 7-én követte a Moody's. (Magyarország minősítése mindhárom nagy hitelminősítőnél egy fokozattal marad el a befektetési ajánlású sáv alsó szélétől.)

2015. május 29. – Bővítik az óvodai kapacitásokat. A költségvetési törvényben meghatározott 2 500,0 millió forint előirányzat terhére – a miniszteri döntés alapján – 64 településen kezdődhetnek meg a munkálatok az óvodák bővítésére, új óvodák kialakítására vonatkozóan. Az idei évi támogatásból 2016. december 31-ig közel 2 000 új óvodai férőhely kialakítása valósulhat meg országszerte a 3 éves kötelező óvodáztatás helyi feltételeinek megteremtése és a gyermekek esélyegyenlőségének korai megvalósulása érdekében.

2015. június 9. - Az Országgyűlés elfogadta a 2016-os költségvetést megalapozó törvénycsomagot, amely alapján egyebek mellett módosul az adósságképlet, változik az egykulcsos társasági adóról, a reklámközvetítési tevékenységről, valamint a dohánytermékek kiskereskedelméről rendelkező jogszabály.

2015. június 9. - Az Országgyűlés törvénycsomagot fogadott el a nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű közlekedési infrastrukturális beruházások gyorsabb megvalósítása érdekében.

2015. június 16. - Elfogadta az Országgyűlés az adótörvény-csomagot, melynek alapján 2016-ban 15 százalékra csökken a személyi jövedelemadó kulcsa, 5 százalékra a sertés tőkehúsok áfája, mérséklődik a bankadó, változik a közműadó, és bevezetik a növekedési adóhitel-kedvezményt.

2015. június 23. - Az Országgyűlés a brókerügyek miatt több ponton szigorította a pénzügyi szolgáltatók felügyeletére vonatkozó szabályozást és a szokásosnál fél évvel korábban fogadta el a 2016. évi költségvetést, amely a GDP 2 százalékának megfelelő hiánnyal számol. A Fidesz az adócsökkentés költségvetésének nevezte a büdzsét, melyet az ellenzéki pártok bíráltak.

Címkék: gazdaság
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/23428/pics/lead_800x600.jpg
gazdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?