Blogolj!

Családi egzisztenciák veszélyben: sikeres a fémtörvény

Ám a fémtolvaj-dinasztiák és a nol.hu közös bánata ellenére a számok magukért beszélnek: a kábellopások száma hatodára, a fémlopásoké harmadára csökkent az elmúlt két évben. A fémkereskedelmi szektor tisztulásához a Magyar Államvasutak erőfeszítései mellett a folyamatos járőrözések, a rendőrséggel és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal munkatársaival közösen végzett szigorú ellenőrzések is hozzájárultak.

A fémlopások okozta jelentős gazdasági károk miatt a Nemzetgazdasági Minisztérium 2013-ban döntött arról, hogy szükség van egy átfogóbb és szigorúbb szabályozásra. A lopások visszaszorítása mellett a szabályozás kiemelt célja volt a kulturális javak védelme, az illegális fémkereskedelem felszámolása és a közszolgáltatók kárának csökkentése.

A MÁV-nál a következő a helyzet. A 2014-ben (2013-hoz viszonyítva) közel hatodára csökkent kábellopások és rongálások száma az idei évi első kilenc havi adatok alapján is hasonló értéket mutat. Kábellopások, rongálások: (szándékos)

Szándékos (közlekedés biztonságát veszélyeztető) cselekménynek minősülő fémlopások (sín, kapcsolószerek, trafók, jelzőtáblák, porvédő lemezek, fedelek) számának alakulása:

Vagyis, az idei év januárja és szeptembere közötti adatok hasonlóan pozitívak, mint a 2014. évi eredmények. A szabályozásnak és a vasúttársaság erőfeszítéseinek köszönhetően 2013-hoz képest hatodára csökkent a kábellopások, rongálások és harmadára a fémlopások (pl. sínek, trafók, jelzőtáblák, fedelek) száma.

A szabályozás bevezetését megelőző időszakban jellemző több száz esethez képest, 2015-ben eddig összesen 57 kábellopást, rongálást követtek el a Magyar Államvasutak területén.

Ebben az évben, november 4-ig összesen 2 045 fémkereskedelmi ellenőrzést tartottak, amelyből 948 esetben állapítottak meg az eljáró pénzügyőrök jogsértést. A NAV vámszervei összesen 137 esetben derítettek fel illegális fémkereskedelmi tevékenységet. A feltárt jogsértések eredményeként összesen 955 862 635 forint bírságot szabtak ki, míg a fémkereskedelmi ellenőrzések során több mint 8 700 tonna fémkereskedelmi engedélyköteles anyagot foglaltak le.

Tehát kábellopásra és fémtolvajlásra bazírozott családi egzisztenciák kerültek veszélybe, ám a nol.hu képes volt leírni a következőket: „Elégedett a fémtörvénnyel a MÁV. De annyira, hogy a nemzetgazdasági tárcával közösen lelkendeznek…”.

A MÁV és a nemzetgazdasági tárca mellett azonban még jópáran akadnak ebben az országban, akik szintén "lelkendeznek" a változások láttán. Igaz, ők nem a Futó utcai szerkesztőségben szurkolnak azért, hogy az országnak minél rosszabb legyen.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/22716/pics/lead_800x600.png
fémtörvény,Nemzetgazdasági Minisztérium
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?