Blogolj!

Ezt tedd az asztalra!

A magyar föld legjava: bor from blogstar.hu on Vimeo.

Jönnek, bizony jönnek az ünnepek, az év végi céges és privát rendezvények, a szeretet ünnepe, meg a temérdek finom falat. Már csak az a kérdés, hogy mi illik az ünnepi asztalra. Bor? Bor.

De milyen bor? Mondju…mondjuk az aszú. Mert az aszúbor egy természetes csemegeborfajta, amelyet a világ egyik legjobb adottságokkal rendelkező nemes édes boraként tartanak számon. Ezzel rögtön meg is tiszteljük partnerünket.

De az sem baj, ha egy kis bortörténelemmel kápráztatjuk el társaságunk, így megemlíthetjük, hogy Magyarországon a bortermelés története egészen a római korig nyúlik vissza. Krisztus után 272-ben Probus császár – már felismerve a föld kiváló adottságait – szőlővesszőket telepíttetett a Dunántúlon és a Szerémségben.

A honfoglalás korában a Tokaj környéki vadszőlők tisztításával, nemesítésével hoztak létre új szőlőültetvényeket. Ez a terület vált aztán a 16. századtól az aszútermelés őshazájává. Az aszúszőlő elnevezést a nemesrothadásnak indult szőlőszemekre már egy 1530. február 15-én kelt okiratban említik.

Ebben az okiratban, amit Gedenbuch-ban Roggendorf Vilmos részére állítottak ki, I. Ferdinánd megengedi, hogy Magyarországról Németalföldre 2 szekér gyümölcsöt és aszúbort szállíthassanak Mária királyné számára. Itt a bort még nem aszúként, hanem édes borként említik. A nevet az 1560-as években jegyezték fel először magyar nyelven.


S ha még mindig nem kápráztattuk el kellőképpen asztaltársaságunk, akkor megkérdezhetjük, hogy milyen is az az aszúszőlő. A helyes válasz: olyan nagy cukor és savtartalommal rendelkező szőlő, amelyet túlérlelnek, aszalnak és így töppedt állagú lesz és nemesrothadásnak indul. Az ilyen szőlőből készült bort nevezik aszúbornak.

A kiválogatott aszúszemekből önmagától kicsorduló lé alkotja az aszúeszencia alapanyagát, amely rendkívül értékes, hiszen egy puttony szőlőből (28-30 liter) csupán 1-1,5 liter eszencia csordul ki.

Aszerint, hogy hány puttonyos aszút, (ez lehet 3, 4, 5 vagy 6 puttonyos) akarnak készíteni, annyi puttony aszúszőlőt kell egy gönci hordóban megadott mennyiségű musttal vagy erjedő musttal (murcival) vagy azonos évjáratú borral összekeverni. Egy puttony 36 icce, vagyis 27.2 liter.


Ennyi tudás birtokában már csak fogyasztani kellene.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/22400/pics/lead_800x600.png
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?