Blogolj!

Bedőltünk a brüsszeli Mekk Mesternek

Az Európai Bizottság közleménye szerint a nemek közötti bérkülönbséget kiválóan példázza az a tény, hogy november másodikától a nők ingyen dolgoznak Európában, miközben a férfiak december 31-ig megkapják fizetésüket munkájukért.

Európának vannak törvényei az egyenlő fizetésekre vonatkozóan, de azokat a tagállamok a gyakorlatban nem érvényesítik megfelelően – mondja a bizottság.

Az Equal Pay Day 2010-ben Vivien Redingtől indult, nézzük meg, mi is az igazság.

Árnyaltabb a kép

A nemzetgazdasági tárca témában jártas miniszteri tanácsadó, Szalai Piroska Facebook bejegyzésében árnyalta a képet.

A nemek közti fizetési különbség 16 százalék volt 2013-ban az unióban. Ezt úgy mérik, hogy a tagállamokban a 10 főnél nagyobb munkahelyeken dolgozó nők fizetéseit összeadták (kb. 70 millió főről van szó!) és kiszámolták a teljes szegmens bruttó átlagórabérét. Majd az összes férfiét is, s a kettőt összehasonlították, s a nők átlagórabére 16 százalékkal kevesebb, mint a férfiaké.

Aztán a statisztikusok adatát megfogták a jogászok, akik nem voltak hajlandók meghallgatni a statisztikusokat, mert nem érdekelte őket, hogy mit jelent pontosan a mutató – emelte ki Szalai Piroska.

Mint tudjuk, ők arról akartak beszélni, hogy milyen dolog az, hogy az azonos munkakörben dolgozó nők kevesebbet keresnek, mint a férfiak. Erre ugyan nincsenek mérések, s ezért elkezdték ezt a számot használni a saját mondanivalójuk bizonyítására. Legkevésbé sem zavarta őket, hogy e mutató készítésénél a statisztikusok nem az azonos munkakörben levőket hasonlították össze.

Hazánkban, a legnagyobb hátrányban a pénzügyi ágazatban voltak a nők e mutató alapján. Az ágazatban foglalkoztatottak kétharmada nő, s közülük arányaiban sokkal kevesebb a magas fizetésű munkakörben dolgozó, mint ugyanezen ágazatban dolgozó férfiak között.

Az építőiparban pedig a férfiak bérhátránya hasonló mértékű, mint a pénzügyben a nőké – árnyalta tovább a képet Szalai Piroska. Ez azt jelenti, hogy az építőiparban a nők nagy arányban dolgoznak magas fizetésű (például mérnöki) munkakörökben, míg a férfiak nagy arányban alacsony fizetésűben (például segédmunkás).

Az unió mondja: "gender pay gap must end". Ha ez azt jelenti, hogy a mutatót szeretnék nullára levinni, az csak akkor lehet, ha minden munkakörben ugyanannyi férfi dolgozna, mint nő. Tehát legyen ugyanannyi építőipari segédmunkás nő, mint férfi és legyen ugyanannyi bankasszisztens férfi, mint nő? Vagy tán keressünk más mutatót? Jelenleg az OECD, az EUROSTAT és a KSH gyökeresen eltérő módon számol a különbözőség vizsgálatakor – fejezte be Szalai Piroska.

Mit tehetnénk még hozzá? Viviane Reding brüsszeli Mekk Mester újabb csúsztatása, manipulációja már meg sem lep.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/22189/pics/lead_800x600.jpg
Mekk Mester,Viviane Reding
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?