Blogolj!

7,8 százalékkal nőtt az ipari termelés szeptemberben

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) belgazdaságért felelős helyettes államtitkára pénteken az M1 aktuális csatornán jelezte 2015 szeptemberében az ipari termelés volumene 7,8%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A magyar ipar trendszerűen növekszik az utóbbi két évben, a 7,8 százalékos szeptemberi növekedés jelzi, hogy továbbra is lendületben van.

Lenner Áron Márk a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken reggel közzétett ipari termelési adatait kommentálva kiemelte, hogy a feldolgozóipar különböző ágazatai kiegyensúlyozottan bővülnek a járműipar vezérletével, a felzárkózó gyógyszeriparral és gumiiparral együtt.

A kormányzat célja, hogy 2020-ra az ipari termelés 30 százalékát adja a nemzeti összterméknek, az európai uniós cél 20 százalék, amelyet Magyarország már teljesített - jelentette ki a helyettes államtitkár.

Hozzátette: a GDP-n belül jelentős súlyt képviselő ipar azt is mutatja, hogy megalapozott gazdasági növekedéssel állunk szemben, válságálló, tényleges munkahelyekre alapozott növekedésről van szó.

Szavai szerint szeptemberre visszatértek a "békeidők" az augusztusi gyárleállások után. Az adatok alapján folytatódik a tavalyi évben megjelent tendencia, 2014-ben az ipar - a magyar gazdaság húzóágazata - több mint 8 százalékkal tudott bővülni.

Arra, hogy a német ipari termelés egy éve a legnagyobb mértékben csökkent szeptemberben, Lenner Áron Márk elmondta: Németország Magyarország legfontosabb partnere, a magyar gazdasági növekedés és a magyar ipar teljesítménye szorosan kötődik a némethez. Magyarországnak ugyanakkor vannak tartalékai a keleti- és déli nyitás következtében, találtak az elmúlt években partnereket, akik vevők a magyar ipar versenyképes termékeire.

Németországban mérsékelt a növekedés, de ettől függetlenül a magyar ipar köszöni, jól érzi magát - fogalmazott, hozzátéve: ez elsősorban a magyar kis-, és középvállalatok (kkv) munkájának eredménye.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/22196/pics/lead_800x600.jpg
ipari termelés,Központi Statisztikai Hivatal
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?