Blogolj!

Az Európai Bizottság szerint mától ingyen dolgoznak a nők

Az Európai Bizottság közleménye szerint a nemek közötti bérkülönbséget kiválóan példázza az a tény, hogy november másodikától a nők ingyen dolgoznak Európában, miközben a férfiak december 31-ig megkapják fizetésüket munkájukért.

A férfiak és nők közötti egyenlőség az Európai Unió egyik alapértéke, de ez a nap (november 2.) arra emlékeztet, hogy mégsem tartozik az EU alapvető realitásai közé - hívja fel a figyelmet Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke, Mariane Thyssen, foglalkoztatásért, szociális ügyekért, munkavállalói készségekért és mobilitásért felelős biztosa és Vera Jourová, igazságügyi, fogyasztóvédelmi és nemek közötti egyenlőségért felelős biztosa közös közleményében.

A férfiak és a nők közötti fizetési különbségek már rövid távon is igazságtalan, indokolatlan és elfogadhatatlan, de hosszabb távon ez a szakadék csak szélesedik, ami oda vezet, hogy a nők nyugdíja átlagosan 39 százalékkal lesz alacsonyabb a férfiakénál - mutatnak rá a biztosok

A bérkülönbség hátterében az áll, hogy az irányítási és felügyeleti pozíciókat túlnyomórészt férfiak töltik be, gyakrabban léptetik elő őket, a nők több nem fizetett feladatot látnak el, s a nők több mint harmada váltja fizetett munkaidejét részidős munkára, a míg a férfiaknak csupán 10 százaléka él ezzel a lehetőséggel. A nők gyakrabban hagyják el időszakosan a munkaerőpiacot, mint a férfiak.

Bérkülönbséghez vezet a szegregáció az oktatásban és a munkaerőpiacon, ami azt jelenti, hogy egyes ágazatokban és szakmákban a nők, míg másokban a férfiak túlreprezentáltak.

A bizottság tisztviselői kiemelik: Európának vannak törvényei az egyenlő fizetésekre vonatkozóan, de azokat a tagállamok a gyakorlatban nem érvényesítik megfelelően.

A bizottság a 2016-os munkaprogramjában olyan intézkedéseket tesz, amelyek a megfizethető gyerekgondozás hiányát, a merev munkaidő-beosztást kezelik, illetve olyan ösztönzőket takarnak, amelyek révén a férfiak is nagyobb felelősséget vállalhatnak a családjukért - állítják a biztosok.

Címkék: dolgozó nők
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/22087/pics/lead_800x600.jpg
dolgozó nők
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?