Blogolj!

Migrációs kiadások nem számíthatnak bele a költségvetési hiányba

Az Európai Bizottság szeptember 8.-án négymillió eurós sürgősségi finanszírozást mozgósított Magyarország javára a Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alapból, a 2015. augusztus közepén benyújtott magyar igény alapján, válaszul a rendkívüli migrációs nyomás következtében kialakult helyzetre.

Ám ez csupán a kért 8 millió euró ötven százaléka. Ráadásul, ez az összeg más országokkal összehasonlítva a feladat és felelősségvállalás tekintetében egyáltalán nem arányos. Önmagáért beszél az a tény, hogy Ausztria szeptember 8.-án 5 millió eurót kapott.

További érthetetlen és aránytalan számok….

A magyar kormány eddig 30 milliárdot csoportosított át, és még ugyanennyit, ha nem többet, lesz kénytelen tartalékolni az év hátralevő részében. A hazai hatóságok ennek alapján joggal számítanak az Európai Unió pénzügyi támogatásár: jelen állás szerint 26,5 milliárd forintra a hétéves pénzügyi ciklus alatt két speciális uniós pénzügyi alapból.

A Belső Biztonsági Alap elsősorban a külső határok őrzéséhez és a vízumpolitikához kapcsolódó beruházásokat támogat. Ebben az évben innen hazánk 1,8 milliárd forintra jogosult. A Menekültügyi, Migrációs és Integrációs Alap pedig a menekültügyi politika egységesítését célozza idén 1,0 milliárd forinttal.

Látható, az idei évre a hazai költségvetés sokkal magasabb összeget szán a migránshelyzet kezelésére, mint a rendelkezésre álló uniós források akár ez év, akár pedig a hétéves pénzügyi ciklus tekintetében.

Így jogos a magyar igény, hogy az Európai Unió a költségvetési hiány számítása során ne vegye figyelembe a migrációval kapcsolatos kiadásokat, mivel azok rendkívüli és egyszeri tételeknek tekintendők.

Vagyis, Magyarországot ne sújtsák egyrészt a más országokhoz képest aránytalanul alacsonyabb támogatásokkal, és amikor az ország éppen ezért kénytelen a saját költségvetéséből újabb és újabb összegeket fordítani a migránsválság kezelésére, a költségvetési hiány örvén ne büntessék meg másodízben is.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/21812/pics/lead_800x600.jpg
bevándorlás,költségvetés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Kapcsolódó blogbejegyzések

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?