Blogolj!

Ismét meg kell küzdeni a magyar mézért

Pár évvel ezelőtt indult útjára az a brüsszeli törekvés, miszerint az Európában nem őshonos növényeket be kell tiltani, ebben az esetben az akácfát, amelyet a XVII. század legelején honosítottak az öreg földrészen. A magyar méz és akác hungarikummá történt minősítésével jelenleg elmúlt a veszély.

Most, magyar méhészek kezdeményezésére nemzetközi tüntetést tartanak a méhészek október 30-án Brüsszelben a Kínából az EU-ba irányuló mézimport szabályozásának szigorítása érdekében – jelentette be a demonstráció egyik szervezője szerdán.

A kínai méz ipari hamisítvány

A tiltakozó akció indoklásaként Takács Ferenc, a demonstrációt szervező Kaposvár és Térsége Méhész Egyesület tagja elmondta: laboratóriumi vizsgálatok bizonyítják, hogy a Kínából az EU országaiba irányuló olcsó méz nagyobb hányada ipari hamisítvány.

Ez a hamis méz az egészségre ugyan nem ártalmas, de a fogyasztók megtévesztésével rontja a jó minőségű, valódi méz előállítóinak piaci pozícióit, és veszélyezteti a méhészek megélhetését. Az EU-ba érkező importméz 50 százaléka, az idén 70 ezer tonna, Kínából származik – tette hozzá.

A szervező – aki maga is az Ormánságban tevékenykedő méhész – kifejtette: a demonstrálók követelik majd a kínai importméz mintáinak azonnali, minden összetevőre kiterjedő laboratóriumi vizsgálatát. A jelenlegi gyakorlat szerint a kötelező laborvizsgálatok csupán a minták néhány paraméterére terjednek ki, a szélesebb körű elemzése során – állítása szerint – a hamis tételek már lelepleződnének.

Pontosabb jelölési szabályokat akarnak

A tüntetők követelik majd az importmézre vonatkozó jelölési szabályok pontosítását is. Jelenleg ugyanis az EU nem teszi kötelezővé egyes tételeken a pontos eredet feltüntetését, ez pedig alkalmas a fogyasztók megtévesztésére, megfosztja a vásárlót a hamis és a valódi közötti választás lehetőségétől – hívta fel rá a figyelmet Takács Ferenc.

A szervező emlékeztetett arra, hogy 2004-ben már hasonló követelésekkel demonstráltak méhészek Brüsszelben – eredménytelenül. A mostani demonstráció viszont azért is sikeres lehet, mert az elmúlt években a labortechnika fejlődése már lehetővé teszi a méz összetevőinek pontosabb kimutatását, így a jogszabályi szigorítást a gyakorlatban is lehetne érvényesíteni – fejtette ki.

15 ezer családnak ad megélhetést az ágazat

Az Európai Bizottság brüsszeli székházánál sorra kerülő demonstrációhoz a magyarok mellett eddig a román és szlovák méhészek jelezték csatlakozási szándékukat – közölte a szervező.

Takács Ferenc szerint évente 15-20 ezer tonna magyar mézet exportálnak, nagyobb hányadát az EU tagországaiba, az eladásból hozzávetőleg 70 millió euró bevétel származik. A méhészeti ágazat 15 ezer családnak ad megélhetést.

Mivel az időjárás jóvoltából az idén több a méz, az exportra szánt mennyiség értékesítését éppen az EU piacaira a Kínából növekvő mennyiségben érkező, bizonytalan eredetű méz veszélyezteti – mondta a szakember.

Címkék: méztermelés
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/21833/pics/lead_800x600.jpg
méztermelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?