25 év után ismét BL-főtáblás a Ferencváros!
A magyar bajnoknak egy gólnélküli döntetlen is elég volt a norvég Molde ellen ahhoz, hogy belépjen az álmok kapuján.
Blogolj!

Hetvenezer embert szolgálhat ki a BIOFIVE egri égetőüzeme

Magyarországon a jelenleg évente képződő és reálisan begyűjthető tüzelhető biomassza mennyisége (6-7 millió tonna melléktermék és tüzelhető hulladék) elegendő lenne a jelenleg fűtésre felhasznált földgáz akár teljes kiváltására is.

A tüzelhető biomassza összegyűjtése, kezelése, tovább feldolgozása országosan legkevesebb 60-80 000 szakképzetlen, vagy alacsony szakképzettségű munkaerőnek biztosítana hatékony foglalkoztatást.

A csatornázás bővülésével ugrásszerűen növekszik a szennyvíz, a szennyvíz iszap mennyisége, amelynek közvetlen felhasználását, például elterítését a földekre, a szennyező tartalma miatt egyre jobban korlátozzák szerte a világon. Így a jövő útja a szennyvíziszap ártalmatlanítása, és a zöld energia termelése lehet.

Egyedülálló másfélmilliárd forintos fejlesztés

Az október 16.-i telephelybejáráson dr. Garamszegi Gábor BIOFIVE CEO tulajdonosa elmondta: a mintegy öt évvel ezelőtt megkezdett fejlesztés közel másfélmilliárd forintba került, a megvalósulást magánbefektetők pénze tette lehetővé, de rendkívül fontos segítséget kaptak a baden-württembergi kormánytól is.

Dr. Garamszegi Gábor

Az égetőmű képes az Egerben keletkező évi 8 ezer tonna szennyvíziszapból, valamint a hevesi megyeszékhely körüli településeken keletkező évi 2 ezer tonna szennyvíziszapból hőenergiát, elektromos áramot nyerni. A BIOFIVE nevében szereplő angol ötös szám pedig azt jelenti, hogy a fejlesztés és a berendezés öt olyan problémát old meg a hulladékgazdálkodás, a szennyvízgazdálkodás terén, amely eddig megoldatlan volt.

Így például az égetőmű nem bocsát ki káros anyagot, azaz, füst nem kerül a légtérbe. A kazán végterméke pedig olyan foszforban gazdag hamu, amely a mezőgazdaságban hasznosítható, ennek pedig világviszonylatban is óriási jelentősége lehet, mert az Afrikában található foszforbányák jelentős része kimerülőben van.

Vagyis: a berendezés a szakértő elemzések tükrében egyedülálló módon képes a szennyvíziszap és hulladékok folyamatba integrált, környezetkímélő, termikus ártalmatlanítására és hő hasznosítására, zöldáram termeléssel, hasznos anyag (azaz, foszforvegyületek) kinyerésével.

További előnyök

A BIOFIVE üzeme nem fosszilis energiát, illetve energia hordozót használ fel, így az adott szennyvíztisztító telep, jelentős energia megtakarítást érhet el, tekintettel arra, hogy nettó energiatermelő.

A berendezés további előnye, hogy üzemeltetése nem igényel jelentős szakértelmet, terület igénye kicsi. Az egész berendezés automatikusan vezérelt, a technológia zárt.

Nem csak a levegő, hanem a föld és a víz is!

Hites György, a BIOFIVE amerikai cég- és üzlettársa elmondta: szemléletváltozásra van szükség, mert a döntéshozók nem egyszer csak a levegőszennyezést látják, a talaj- és a vízszennyeződésekre már jóval kevesebb figyelmet fordítanak.

Hites György

Így van ez például Kaliforniában, Los Angelesben is, ahol az ottani politikusok elsősorban a szmog, a levegőszennyezés megszüntetését ígérik kampányaikban, ám a földre, a vízre kevesebb figyelmet fordítanak.

Ez a jövő útja

Dr. Szűcs István, a miskolci egyetem professzora szerint Garamszegi Gábor felfedezése a jövő útja és kitűnő példa a szennyvíziszap értelmes és kulturált ártalmatlanítására, a zöld energia nyerésére és a az értékes komponenseknek, a talajba történő újbóli visszajuttatására.

Szűcs István professzor

A szennyvíziszapot ráadásul a keletkezés helyén ártalmatlanítják, nem kell nagy távolságokra szállítani, a BIOFIVE egri üzeme bárhol megalkotható, gyorsan javítható, azaz jelentős előnyeversenytársaival szemben, hogyhelyben biztonságossá teszi azártalmatlanítást, ezzel számoskörnyezeti kárt megszüntet, így a nagytömegű tárolás, szállítás kockázatát.

Címkék: BIOFIVE
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/21731/pics/lead_800x600.jpg
BIOFIVE
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?