Blogolj!

A Duna-medence környezete volt a téma a Kvassay-konferecián

A résztvevők a konferencia második napján, pénteken szakvezetéssel kísért látogatást tehetnek az előadások témájához kapcsolódó egri mintaprojekt, a Biofive Zrt. egri telephelyén.

A névadó

A konferencia névadója, Kvassay Jenő (Buda, 1850. július 5. – Budapest, 1919. június 6.) vízmérnök, a magyar vízügyi szolgálatának jelentős alakja.

Kvassay nevéhez fűződik a vízjogi törvény megalkotása (1885: XXIII. tc.), valamint az Országos Halászati Felügyelőség és a Közegészségügyi Mérnöki Szolgálat megszervezése. Kezdeményezte a balatoni kikötők és a budapesti szabadkikötő megépítését, szorgalmazta a dunai vízi közlekedés fejlesztését.

Megközelíteni a német autógyártás volumenét

Michael Auer, a baden-württembergi Umwelttechnik Platform elnöke elmondta: az elmúlt évtizedekben Németországban is számos rossz döntés született a környezetvédelem, a környezeti erőforrásokkal történő gazdálkodás terén, ezt elég egy példával szemléltetni, a Rajna egyes vízi szakaszain teljesen kipusztultak a halak.

Ezért az eddigieknél sokkal többet kell tenni, és hamarosan újabb és újabb gigantikus környezetvédelmi beruházások, projektek indulnak Németországban és Baden-Württembergben. A várakozások szerint a környezeti technológia-ipar a dinamikus fejlődésnek betudhatóan 2020-ra várhatóan akkora forgalmat bonyolíthat le, mint az autóipar.

Michael Auer, a baden-württembergi Umwelttechnik Platform elnöke szerint a környezeti technológia-ipar a dinamikus fejlődésnek betudhatóan 2020-ra várhatóan akkora forgalmat bonyolíthat le, mint az autóipar.

Egybecsengő előadások

A számos felszólaló egybeadásában számos közös pontot lehetett találni, az egyik ilyen volt, hogy a hulladék is egy hasznosítható termék, amely révén energiát tudunk termelni. Dr. Tóth József, a BITESZ főtitkára szerint szakítani kellene azzal a nézettek, hogy az energiatermelés fontosságát illetően a hulladékból termelt energia a hierarchia legalján van, jelentősége ugyanis ennél sokkal fontosabb.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szakértője arra hívta fel a figyelmet, hogy 2014. szeptemberében új helyzet állt elő, a vízügyi igazgatási és a vízügyi, valamint a vízvédelmi hatósági feladatokat ellátó szervek kijelöléséről szóló 223/2014. kormányrendeletben foglaltak szerint a vízügyi hatósági feladatokat 2014. szeptember 10-től a katasztrófavédelem látja el.

Vízügyi hatóságként és szakhatóságként, továbbá területi vízvédelmi hatóságként és szakhatóságként, ha kormányrendelet eltérően nem rendelkezik, első fokon a 12 megyei katasztrófavédelmi igazgatóság jár el. (Magyarországon 12 tradicionális vízgyűjtő terület létezik.) Mindez nagy lépést jelent az integrált vízgazdálkodási biztonság felé.

A hulladék, mint ásvány

A Miskolci Egyetem tanára, Csőke Balázs – akit a levezető elnök a hulladékkezelés és hasznosítás hazai atyjaként aposztrofált – elmondta: lehet, sokak számára meglepő, ám a hulladéknak precízen meghatározható értéke van, miként adott esetben az ásványi anyagoknak. A professzor mutatott egy fényképet, amely az 1890-es években készült New Yorkban és az első vegyes hulladékválogató üzemet ábrázolta, de jelezte ebben az időszakban már az első hulladékégető művek is megépültek, Hamburgban, Münchenben, Londonban és szintén New Yorkban, azaz, nem új keletű problémáról van szó.

A mai kor technológiai kihívása a hulladék maradék anyagainak kezelése, problémaként jelentkezik, hogy korlátozott a hazai felvevőpiac.

A konferencia résztvevő ma este a Hotel Korona Eger szállodában szállnak meg és részt vesznek a Macok Bisztróban történő borvacsorán. A pénteki program a Biofive Zrt. egri telephelyének meglátogatása.

Címkék: Duna
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/21699/pics/lead_800x600.jpg
Duna
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?