25 év után ismét BL-főtáblás a Ferencváros!
A magyar bajnoknak egy gólnélküli döntetlen is elég volt a norvég Molde ellen ahhoz, hogy belépjen az álmok kapuján.
Blogolj!

Hisztinek bizonyult a vasárnapi pihenőnap elleni kampány

Emlékeznek a vendéglátóhelyeken bevezetett dohányzási tilalommal szembeni hangulatkeltésre, amikor annak idején a balliberális ellenzék és média a vendéglátóhelyek halálát vizionálta?

Nem lett igazuk a vasárnapi pihenőnappal összefüggésben tömeges elbocsátásokkal, boltbezárásokkal, a forgalom visszaesésével riogatóknak. Pedig egyes szakszervezeti vezetők, az ellenzék és a médiája szerint akár negyven-ötvenezer ember is elvesztheti az állását.

A Blogstar.hu szerkesztőségének kedvenc gyöngyszeme, amikor januárban Lukács Zoltán, az MSZP alelnöke, frakcióvezető-helyettese jelezte, a még be sem vezetett vasárnapi zárva tartások hatására a Tesco 13 magyarországi üzletét zárja be, és 500 magyar munkavállalónak mond fel. Bangóné Borbély Ildikó MSZP-s országgyűlési képviselő pedig jelezte, a vasárnapi boltbezárás miatt a berettyóújfalui Tesco is dolgozókat fog elküldeni.

A Tesco ebben az időszakban 43 nagy-britanniai üzletét zárta be, és bejelentette, első körben több mint tízezer dolgozóját bocsátja el, legyen szó Magyarországról, Nagy-Britanniáról, Thaiföldről, Japánról…

A valóság ezzel szemben az, hogy a vasárnapi pihenőnap tehát nem okozott károkat a kiskereskedelemben, és ezt nem egyszer olyan elemzők, áruházláncok, hírportálok, vagy például az Országos Kereskedelmi Szövetség is elismerik mára, amelyek korábban inkább a káros hatásokat valószínűsítették.

Számok és adatok

Augusztusban az előzetes adatok alapján 4,7 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom az egy évvel korábbihoz képest, ezzel 26. hónapja bővül az ágazat. 2015 első nyolc hónapjában a kiskereskedelmi forgalom 6,1 százalékkal haladta meg az előző évi szintet. A forgalom minden összetevőjét tekintve jelentős bővülés tapasztalható, de az élelmiszerforgalom 3,7 százalékos erősödése egyértelműen azt mutatja, hogy az emberek alkalmazkodtak a pihenőnap bevezetéséhez.

Szintén a forgalom erősödését támasztják alá az online pénztárgép adatok – igaz, ebben minden online kassza forgalmi adata szerepel; így például a boltban, a vendéglátásban lévők is. Ezek a számok azt mutatják, hogy a pihenőnap hatálybalépés előtti 9 hét forgalmi átlaga alig haladta meg a 142 milliárd forintot (142 091 455 602), míg a hatálybalépés utáni 23 teljes hét átlaga már több mint 161,7 milliárd forintot (161 700 550 560) tett ki.

Ami a foglalkoztatottak számának alakulását illeti, a kiskereskedelemben dolgozók száma a legalább 5 fős vállalkozásoknál 3.700 fővel (2,0 százalékkal) növekedett idén júliusban az egy évvel ezelőtti létszámhoz képest, azaz összesen 187.339 fő. Éves alapon tehát a vasárnapi nyitva tartás korlátozása ellenére is növekedett a boltokban dolgozók száma. Ez pedig azt bizonyítja, hogy a kormány jól időzítette a kereskedelemben dolgozók szabad vasárnapjának biztosításával kapcsolatos intézkedését, mivel a növekvő forgalom a megváltozott nyitvatartási rend mellett is nagyobb kiszolgáló személyzetet igényelt.

A forgalom növekedésével párhuzamosan a kiskereskedelemben komoly munkaerőhiány alakult ki, a betöltetlen álláshelyek száma augusztusban meghaladta az 5700-at. Az elmúlt időszak adatai tehát világosan alátámasztják, hogy - annak ellenére, hogy sokan a forgalom visszaesésével riogattak a vasárnapi pihenőnap bevezetését követően - a szabályozás nem okozott forgalomcsökkenést, az emberek alkalmazkodtak a nyitva tartás változásához, a forgalom áttevődött a hét többi napjára.

Álláshirdetések

És mi a helyzet az álláshirdetésekkel? Mivel a cikk elején szóba került a nagy-britanniai központú nemzetközi áruházlánc, nos, a Tesco Karrier Portál e cikk írásának pillanatában 391 állást kínált.

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/21643/pics/lead_800x600.jpg
vasárnapi pihenőnap
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Miklós 2015-10-14 17:15:34
NYISSANAK KI A VASÁRNAP BEZÁRATOTT ÜZLETEK MERT NEM TUDOK VÁSÁROLNI VASÁRNAP.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?