Blogolj!

Dinamikusan növekednek a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok

Megnövekedett az érdeklődés Magyarország iránt, évről-évre jelentősen növekszik az Egyiptomba irányuló magyar export és számos területen, például vasútfejlesztésben, infúzió-gyártásban, könnyűszerkezetű lakásépítésekben, vagy baromfitenyésztésben óriási lehetőség előtt áll a magyar külkereskedelem – mondta el Kairóban hazánk egyiptomi nagykövete, dr. Kveck Péter magyar újságíróknak egy sajtóbeszélgetés során.

A sajtó-utat, valamint az egyiptomi nagykövettel történő sajtóbeszélgetést a Red Sea Hotellánc magyarországi képviselete az Express Travel International (ETI) szervezte. Dr. Kveck Péter jelezte, hogy a két ország kereskedelmi kapcsolatai évről-évre jelentős mértékben, akár évi harminc-negyven százalékkal is növekednek.

Idén júniusban Abdel Fattah El-Sisi egyiptomi államfő vezetésével üzleti delegáció érkezett Budapestre, amely során a két ország képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá 700 vasúti kocsi Egyiptom részéről történő megrendeléséről, ennek értéke a nagykövet szerint megközelíti az egymilliárd eurót.

Dr. Kveck Péter utalt rá, hogy az 1960-70-es években a Ganz már szállított vonatokat Egyiptomba, s bár ez a kapcsolat a nyolcvanas években megszakadt, a motorvonatokat a mai napig „magari”-nak hívják. Ráadásul a sikeres egyiptomi üzletet újabb üzletek követhetik más afrikai országokkal is, így elmondható, a magyar vasúti ipar egy hatalmas lehetőség előtt áll.

Számos további magyar gazdasági siker is történt az arab világ meghatározó államában. 2013-hoz képest a tavalyi évben tízezerrel több szarvasmarhát szállítottak Egyiptomba, mégpedig azért, mert a magyar marha kitűnő minősége okán az egyiptomi üzletfelek növelték megrendeléseiket. Ugyanígy nagyon szép eredményeket ért el a Bábolna Tetra a baromfitenyésztésben.

A magyar gazdaság és egészségipar egyik zászlóshajója az egyiptomi-magyar tulajdonú DispoAmecor vegyesvállalat, amely egyiptomi gyárában infúziós szerelékeket, zsákokat, injekciós tűket, fecskendőket készít, a gyár teljes kapacitással termel, nem csupán az egyiptomi, hanem más afrikai országok piacára is.

Dr. Kveck Péter hangsúlyozta: a 2011 és 2013-as események jelentős bevételkiesést okoztak az országnak, ám két éve sikeresen elkezdődött a konszolidáció és az egyiptomi gazdaság – amely 2011 előtt évente 7 százalékos gazdasági növekedést produkált - ismét jó úton halad.

Címkék: Egyiptom
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/21523/pics/lead_800x600.jpg
Egyiptom
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?