Blogolj!

256 forintos árfolyam mellett törleszthetnek az autóhitelesek is

A tervezet szerint az állam és a bankok tehervállalása mellett 31 milliárd forint jóváírást kaphatnak az ügyfelek, így gyakorlatilag a jelzáloghitelesekkel megegyező árfolyam mellett forintosítják a tartozásukat.

A kormány azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy még az idén forintosítsák a fennálló deviza alapú nem-jelzálog fogyasztói hiteleket. A deviza alapú hitelek jelentős kockázatot jelentettek a gazdaság, a lakosság és a pénzügyi szektor szereplői számára egyaránt.

A magyar kormány 2010-től több lépésben segített a bajba került devizahiteleseknek. A deviza alapú jelzáloghitelek forintosítása és a banki elszámolás után a kormány megoldást keresett a fennmaradt deviza alapú gépjármű és személyi hitelek forintosítására is.

Augusztus 19-én a kormány megállapodott a Magyar Bankszövetséggel ezen devizahitelek forintosításáról. A kabinet vállalta, hogy törvényjavaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

A javaslatban szerepel, hogy a forintosításra az augusztus 19-én érvényes piaci árfolyamon kerül sor. A hitelösszegeket a svájci franknál 287,20 forintos, az eurónál pedig 309,20 forintos árfolyamon rögzítik a bankok a 2015. december 1-jei fordulónappal.

A jelzáloghiteleknél novemberben alkalmazott és a mai árfolyam közötti különbség okozta terhet fele-fele arányban a bankok és az állam átvállalja az ügyfelektől. Svájci frank alapú hitel esetén ez közel 31 forint tartozáskönnyebbséget jelent frankonként az adósoknak.

A forintosítás után az ügyfeleknek nyújtott jóváírás  - a jelzáloghiteleknél alkalmazott árfolyam és az augusztus 19-i árfolyam különbsége - összességében 31 milliárd forintot tesz ki.

A törvényjavaslat elfogadása esetén december 15-ig a pénzügyi intézmények számára kötelező a forintosítási ajánlat elkészítése és ezt az ajánlatot postázzák minden ügyfelüknek.

Amennyiben 30 napon belül az ügyfél nem jelzi a hitelnyújtónak, hogy nem kíván élni a forintosítással, akkor életbe lép a szerződésmódosítás. A kiszámíthatóvá váló törlesztés és az árfolyamkedvezmény miatt a kormány arra számít, hogy gyakorlatilag minden érintett devizahiteles élni fog a lehetősséggel.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/21004/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?