Blogolj!

Varga: beindult a magyar gazdaság növekedése

A Miskolci Egyetem díszaulájában a nemzetgazdasági miniszter az elmúlt évek folyamatait számba véve emlékeztetett rá, hogy kilenc év után Magyarország ellen megszűnt a túlzottdeficit-eljárás, 2011-től jelentősen csökkent az államadósság, már alatta van az uniós átlagnak, 76,9 százalék volt a GDP arányában az elmúlt év végén, míg a magyar foglalkoztatottság az euró-övezet átlaga fölé emelkedett.

Nagyon fontos változásként a lakossági hitelállomány devizaaránya, a lakossági devizakitettség ötvennégy százalékról három százalékra csökken. Az államadósság szerkezetét is megváltoztatnák, Magyar ország jelenleg a GDP négy százalékát költi adósságszolgáltatásra, s bár az államadósság magas devizaaránya csökkent, gazdaságpolitikai cél, hogy a jelenlegi negyven százalékos arány tíz százalék alá csökkenjen, Hasonló gazdaságpolitikai cél, hogy a költségvetési hiány a kormányzati ciklus végére a 1,7-1,8 százalék körül legyen, illetve hogy a lakossági megtakarítások aránya az állampapírok piacán húsz százalék fölé emelkedjen.

Ezeket a folyamatokat azonban befolyásolhatja a devizaárfolyam alakulása. Hasonló világgazdasági kockázat lehet a kínai gazdaság lassulása és az amerikai jegybank, a Fed kamatemelése.

Varga Mihály beszélt a gazdaság diverzifikációjáról is, mert a járműgyártás döntő részben hozzájárul a gazdasági növekedéshez, ám ez egyfajta sebezhetőséget is jelent abban az esetben, ha a nagyvilágban kevesebb német autót vásárolnak.

A Jedlik Ányos-terv éppen ezért az elektromos autók elterjesztését tűzte ki célul, ráadásul a paksi bővítés első blokkja 2024-ben már üzembe állhat. A miniszter jelezte, élénken figyelik a német gazdasági szakemberek lépéseit, mert azok sokat elárulnak a várható fejlődésről.

A miniszter hangsúlyozta, hogy Magyarország bizonyította: ösztönözhető a gazdasági növekedés úgy is, hogy nem növekszik az államadósság. Mint fogalmazott egy nyolcvan százalékos adósságrátával rendelkező ország számára nem lehetséges út az anticiklikus gazdaságpolitika, mint például azt a régióban az ötven százalékos adósságrátával rendelkező Lengyelország megengedhette, mindenesetre a gazdaság a három százalék körüli növekedési pályán maradhat, a remények szerint még magasabb is lehet ennél.

A miniszter szerint az országnak szüksége lenne arra, hogy a hitelminősítők javítsák az adósi besorolását, többek között azért is, mert ez csökkentheti az állampapírok hozamát, és ez szerinte indokolt is lenne. Megjegyezte, hogy a költségvetési hiány éves alakulásának kisimítására intézkedésekre készülnek a második fél évben.

A tartós növekedést szolgáló intézkedések között említett több, az adózással kapcsolatos tervezett intézkedést, így az iparűzési adó rendszerének áttekintését. Az adózás területén kiemelte a szürke- és feketegazdaság - egy tanulmány szerint a GDP 22,1 százalékát is elérő mértéke - visszaszorításának szükségességét.

E téren a kormány készül az online pénztárgépek rendszerének kiterjesztésére egyes szolgáltatásokra, az elektronikus útdíjrendszer keretében a kamionok súlyának megállításuk nélküli mérési lehetőségének bevezetésére, miként az elektronikus számlázási és fizetési rendszerek bővítésére. Az adóhatóság várható átalakítása is ezt fogja szolgálni - tette hozzá.

Ugyancsak a tartós növekedés fenntartását szolgáló feladatok közé sorolta a foglalkoztatás további bővítését, annak ellenére, hogy a Magyarországon elért hatvannégy százalékos arány európai viszonylatban is jónak mondható. E területen a kismamák foglalkoztatási lehetőségeinek javítását és a szakképzés, az oktatás szerepének növelését emelte ki, ez utóbbit a közfoglalkoztatás terén is.

Ugyancsak külön szólt a beruházások növekedéséhez szükséges hitelbővítés szükségességéről, amit a kormányzat a bankadó csökkentésével kíván ösztönözni, amely szavai szerint két év alatt a felére csökken. Varga Mihály utalt arra, hogy a jegybankkal vitája volt a kormánynak e területen, mert az MNB szerint ezt "kényszerítő eszközökkel" lehet csak elérni a bankoknál, a miniszter szerint azonban a kormányzat reméli, hogy a bankok teljesítik e téren tett vállalásaikat, illetve további felajánlásokat várnak.

Megjegyezte azt is, hogy a fenntarthatóság eléréséhez hozzájárulhat a bürokrácia csökkentése, amelyben további lépéseket terveznek, illetve a belső kereslet növelése, amit többek között az életpálya-modellek bevezetésével is segítenek.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/20085/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?